‍ 🔘به مناسبت روز جهانی زن؛ مروری بر فعالیت‌های زنان برنده جایزه نوبل➊. ﹍

‍ 🔘به مناسبت روز جهانی زن؛ مروری بر فعالیت‌های زنان برنده جایزه نوبل➊

⚡امروز 17 اسفند ماه (8 مارس) روز جهانی زن است. در طول تاریخ زنان بسیاری، در حوزه های مختلفی از جمله علم و دانش محدودیت ها را کنار زدند و رقبای مرد خود را شکست دادند. آنها توانستند محدوده های علم را گسترش دهند و زندگی بهتری را برای همه ما رقم بزنند. امروز بهترین فرصت است که مروری بر فعالیت های 11 نفر از زنانی داشته باشیم که با برنده شدن جایزه نوبل، تاریخ ساز شدند.
ابتدا مروری کوتاه بر نوبل داشته باشیم. آلفرد نوبل در سال 1833 در استکهلم سوئد به دنیا آمد و به همراه پدر مهندسش ماده منفجره ای را بر پایه نیتروگلیسیرین ساخت. این ماده موفقیت تجاری فوق العاده ای را برایش در پی داشت. پس از مرگ این دانشمند در سال 1896، وصیت نامه اش جنجال زیادی به پا کرد. او آرزوی ایجاد سازمانی را داشت که جوایزی را به افرادی که بیشترین خدمت را در حوزه های فیزیک، شیمی، پزشکی، ادبیات و صلح به بشریت کرده اند، اعطا نماید. به همین دلیل بخش عمده ثروت خود را به این موسسه اعطا کرد. در ادامه به لیست از زنان مشهوری خواهیم پرداخت که برنده جایزه نوبل شدند.

✔ماری کوری


ماری کوری، شیمیدان و فیزیکدان در لهستان به دنیا آمد و بعدها به فرانسه مهاجرت کرد. فعالیت های کوری در قرن بیستم توجه جهانیان را جلب کرد و موجب شد در هر دو زمینه فیزیک و شیمی یکی از مشهورترین دانشمندان تاریخ بشریت لقب بگیرد و دو بار جایزه نوبل را از آن خود کند. فعالیت های ماری کوری در زمینه رادیواکتیو حتی امروزه هم در زندگی ما کاربردهای متنوعی دارد.
این دانشمند اولین بار در سال 1903به دلیل کشف پدیده رادیواکتیو جایزه نوبل فیزیک را دریافت کرد. بار دیگر در سال 1911 به خاطر کشف عناصر رادیو اکتیورادیوم و پولونیوم مفتخر به دریافت جایزه نوبل شیمی شد.

✔ایرن کوری

ایرن تلاش کرد راه مادر خود را ادامه دهد و درباره موضوع نوظهور رادیو اکتیویته تحقیق کرد. ایرن در جریان تحفیقات خود دریافت که رادیواکتیو را می توان به صورت مصنوعی هم تولید کرد. همین موضوع بود که در سال 1935 جایزه نوبل شیمی را برایش به ارمغان آورد. کارهای ایرن در زمینه ایزوتوپ های رادیو اکتیو پایه های تحقیقات زیست پزشکی و درمان سرطان امروزی را بنا کرد

✔گرتی ترزا کوری

در پرتغال متولد شد و در حوزه بیوشیمی فعال بود. کارهای او نقش جدایی ناپذیری در پزشکی امروزی دارند. تحقیقات کوری شامل متابولیسم انسان می شد و در نهایت به کشفی منجر شد که امروزه به نامچرخه کوری می شناسیم. بر اساس این فرایند هنگامی که از عضلات خود استفاده می کنید اسید لاکتیک در جریان خون و سلول های عضلانی افزایش پیدا می کند. به دنبال آن اسید لاکتیک به کبد می رود، به گلوکز تبدیل می شود و از طریق جریان خون دوباره به عضله باز می گردد تا به گلیکوژن تبدیل شود. این چرخه به طور دوره ای ادامه پیدا می کند.
کشف کوری چارچوب های درک دیابت را بنا نهاد و با برنده شدن جایزه نوبل پزشکی در سال 1947، اولین زن آمریکایی شد که جایزه نوبل در حوزه علوم را برده است

✔ماریا ژئوپرت مایر

ماریا مایر فیزیکدان و ریاضیدان آلمانی بود که مشارکت های متعددی در حوزه فیزیک داشت. ایده پیشنهاد او از مدل پوسته هسته در اتم موجب شد در سال 1963 نوبل فیزیک را از آن خود کند. مایر همچنین روی جداسازی ایزوتوپ در پروژه بمب اتم کار کرده بود.

🆔@keyhan_on1🔭