درمورد بادهای خورشیدی و سازوکار آنها چه می‌دانیم

درمورد بادهای خورشیدی و سازوکار آنها چه می‌دانیم

با وجودی که وجود باد خورشیدی در دهه‌ی ۱۹۵۰ کشف شد، اما علی‌رغم اثرات گسترده آن روی زمین و فضانوردان، دانشمندان هنوز نمی‌دانند که بادهای خورشیدی چگونه تکامل پیدا می‌کنند. طی چند دهه‌ی گذشته‌ی چندین ماموریت به‌دنبال حل این معما بوده‌اند.

ماموریت اولیس ناسا که در اکتبر ۱۹۹۰ به فضا پرتاب شد، بررسی‌هایی را از عرض‌های مختلف خورشید انجام داد. این ماموریت ناسا، ویژگی‌های مختلف باد خورشیدی را طی دوره‌ای بیش از دو دهه اندازه‌گیری کرد. ماهواره ترکیب پیشرفته اکسپلورر (ACE) هم اکنون در یکی از نقاط ویژه بین زمین و خورشید به نام نقطه لاگرانژ، در حال انجام ماموریت خود است. در این ناحیه، گرانش خورشید و سیاره با هم برابر است، از این رو، ماهواره می‌تواند همواره در یک موقعیت مدار ثابتی قرار داشته باشد.

ماهواره‌ی ترکیب پیشرفته اکسپلورر که در سال ۱۹۹۷، ماموریت خود را آغاز کرده، تاکنون توانسته انرژی باد خورشیدی و جریان ذرات باردار را اندازه‌گیری کند. فضاپیماهای دوقلوی ناسا، STEREO-A و STEREO-B هم لبه خورشید را بررسی می‌کنند تا به درک نحوه‌ی شکل‌گیری باد خورشیدی کمک کنند. بنابر اعلام ناسا، فضاپیمای STEREO که در اکتبر سال۲۰۰۶ به فضا پرتاب شد، می‌تواند اطلاعات ارزشمند و منحصربه‌فردی را درمورد سیستم خورشید زمین فراهم کند.


یک ماموریت جدید دیگر هم امیدوار است که اطلاعات جدیدی در مورد باد خورشیدی در اختیار دانشمندان قرار دهد. کاوشگر خورشیدی پارکر ناسا که قرار است در تابستان ۲۰۱۸ راه‌اندازی شود، قصد دارد اطلاعاتی را از بیرونی‌ترین بخش اتمسفر خورشید که به تاج خورشید مشهور است، جمع‌آوری کند. دمای تاج خورشید که تا بیش از ۶۰۰ هزار درجه سانتی‌گراد می‌رسد و به‌دلایلی که هنوز به‌درستی مشخص نیست، دمای آن بیش از هسته‌ی خورشید است.

کاوشگر خورشیدی پارکر پس از نزدیک شدن به خورشید، برای اولین بار به درون تاج خورشیدی شیرجه می‌زند و با استفاده از ابزارهای تصویربرداری و با اندازه‌گیری مستقیم میدان مغناطیسی، چگالی پلاسما و دمای اتمسفر (خورشید)، درک ما از تاج خورشیدی و منشا و تکامل باد خورشید را دگرگون خواهد کرد.

پایان

space.com