فرهاد قنبری:. ✅ یکی از این الگوها پرداخت یارانه چهل و پنج هزار تومانی برای همه شهروندان است

فرهاد قنبری:
شاید ایران در خیلی چیزها یک نمونه خاص و مدلی تنها در دنیا باشد، مدلی که به قول احمدی نژاد اکثر کشورهای جهان آن را برای اجرا درخواست کرده اند.

✅ یکی از این الگوها پرداخت یارانه چهل و پنج هزار تومانی برای همه شهروندان است. یعنی کسی که در ماه یک میلیارد تومان درآمد دارد با کسی که هزار تومان هم درآمد ندارد از نظر قانونی می تواند این چهل و پنج هزار تومان را طلب کرده و دریافت کند.

✅ یکی دیگر از این استثناها ورزش کاملا دولتی است‌. یعنی اگر همین لحظه یک باشگاه فوتبالی در فلان شهر ورشکست شود یا فلان بازیکن آفریقایی سابق پرسپولیس یا استقلال (که کسی اسمش را هم نمی داند و یک بازی هم برای این تیم ها انجام نداده است) به فیفا شکایت کند دولت سریعا دست خود را در جیب مردم فرو کرده و بدهی او را می پردازد. یا اگر فلان ملی پوش فوتبال، والیبال و... امسال دلش پنج میلیارد تومان یا بیشتر بخواهد این وظیفه دولت است که سریعا آن را از جیب مردم پرداخت نماید.

✅ مورد بعدی پرداخت مالیات است. شاید ایران تنها کشوری باشد که پرداخت مالیات با سطح درآمد رابطه معکوس دارد، به این معنا که هر چه درآمد شما کمتر باشد پرداخت و محاسبه مالیات شما آسانتر و دقیق تر می شود.
یک کارگر، معلم یا کارمند قبل از دریافت حقوق ماهیانه، مالیاتشان کسر می شود ولی یک پزشک متخصص، بساز بفروش، دلال بازار و بسیاری افرادی که درآمدهای میلیاردی دارند ممکن است یک ریال هم مالیات نپردازند.

✅ مورد خاص و تک دیگر در ایران بانک ها و موسسات مالی است. شاید ایران تنها کشور دنیاست که در آن همه بانک ها و موسسات مالی یا دولتی است ( یعنی در صورت ورشکستگی یا اختلاس دولت باید از جیب مردم جبران مافات کند) و یا اینکه خصوصی است (با این وجه تشابه که در موسسات و بانک های خصوصی هم دولت در صورت ورشکستی یا اختلاس دولت باید از جیب مردم جبران مافات کند)

✅ مورد بعدی دو نرخی بودن کالاهایی است که کاملا در انحصار دولت قرار دارد ولی به صورت قطره چکانی به جامعه تزریق شده و دو نرخ متفاوت دولتی و آزاد ایجاد می کند و باعث می شود برخی ها یک شبه از فرش تا عرش صعود کنند. نمونه ارز و سکه در ماههای اخیر یک مدل از این مدیریت خاص ایرانی بود که در دنیا لنگه ندارد.

به قیمت اعلام شده خودرو در کارخانه و بازار که نگاه می کنیم متوجه می شویم که بین قیمت کارخانه و بازار چیزی بین هشت تا پنجاه میلیون تومان اختلاف است. یعنی به راحتی می توان خودرویی را از کارخانه خرید و مدتی بعد با پنجاه میلیون سود به فروش رساند. حال اینکه چه کسانی می توانند این خودروها ثبت نام کنند، چه کسانی پول خرید آنها را دارند و گردانندگان این بازار چه کسانی هستند، سوالی است که هیچگاه پاسخ داده نمی شود..

✅ البته مدل ها و الگوهای ایران به این موارد خلاصه نمی شود و در مورد جریمه ها، قیمت و نحوه توزیع انرژی، شیوه پرداخت وام های دولتی و بسیاری موارد دیگر ایران یک مدل خاص و ویژه در جهان است.

🚫 تا زمانی که به این فرآیندهای دولتی که عوامل اصلی ایجاد شکاف طبقاتی و فساد بیشتر است رسیدگی نشود و مجراهای قانونی دزدی و اختلاس و فساد قطع نگردد، شعارها و هیاهوهای حول مبارزه با فساد یک شوی آزار دهنده و مضحکی بیش نخواهد بود.
@kharmagaas