فرهاد قنبری:. نگاهی به قهرمانان مرد گیشه سینمای ایران (از بهروز وثوقی تا نوید محمد زاده)

فرهاد قنبری:
نگاهی به قهرمانان مرد گیشه سینمای ایران (از بهروز وثوقی تا نوید محمد زاده)

قبل از انقلاب قهرمانان گیشه ها لوتی های بامرام و جوانمردی بودند که در عین قمار و عرق خوری و دعواهای مدام اما رسم و اصول مردانگی را زیر پا نمی گذاشتند، قهرمان این فیلم ها در عین جسوری و بی بابکی خطوط قرمزی مانند رفاقت، ناموس و دفاع از مظلوم را در هر شرایطی رعایت می کردند و گاهی هم برای این خطوط قرمز بر روی احساسات خود پا گذاشته یا جانشان را فدا می کردند، در این فیلم ها که اغلب با عنوان فیلمفارسی شناخته می شوند بازیگرانی مانند محمد علی فردین، بهروز وثوقی و ناصر ملک مطیعی به عنوان سوپر استار و قهرمان شناخته می شدند.

جنس قهرمان فیلم سالهای جنگ و پس از جنگ متفاوت از قبل انقلاب بود، به واسطه شرایط خاص کشور توده ها دنبال قهرمانی بودند که یک تنه وارد میدان شود و تمام پلیدی ها و زشتی های جامعه یا دشمن خارجی را در هم بکوبد و در نهایت با فدا کردن جان خود اتحاد و امنیت از دست رفته را به جامعه برگرداند.
قهرمانان این فیلم ها اغلب از فرماندهان جنگ یا لوتی های توبه کرده ای بود که تفنگ برداشته و یک تنه به دل دشمن خارجی یا قاچاقچیان مواد مخدر می زد و در نهایت با موفقیت دل تماشگر را گرم می کرد.
جمشید هاشم پور، بیژن امکانیان، فرامرز قریبیان از قهرمانان این فیلم ها به شمار می رفتند که به محبوب توده ها تبدیل شده بودند.

پس از انتخاب خاتمی در انتخابات دو خرداد سال هفتاد و شش تغییر زیادی در عرصه سینمای ایران نیز ایجاد شد، دیگر قهرمان سینمای ایران نه لاتی که با چاقو قانون را خود به اجرا می گذاشت وجود داشت و نه از قهرمان تفنگ به دوش میدان جنگ و خرابه های استان های مرزی خبری بود

حال قهرمانان فیلم ها سوژه های جدیدی بودند که تیپ های مدرن و غربی داشتند و به وضوح از نیازهای جدیدی سخن می گفتند.
آنها می خواستند آزادانه با عشق شان در خیابان ها قهقهه بزنند، کلاس نوازندگی و خوانندگی بروند، جشن هایی شبیه جوانان غربی بگیرند و از زیر سایه اقتدار والدین رها باشند و با آزادی های فردی بیشتری زندگی شان را سر و سامان دهند.
قهرمان اصلی این فیلم ها از طبقه متوسط شهری و تحصیل کرده بود که قیافه و ظاهر جذابی داشت و غلب در یک زمینه هنری نیز فعالیت می کرد.
البته با این تغییرات درنوع نگاهها نام قهرمان فیلم هم به سوپر استار تغییر کرد و قهرمان به معنای قبلی کنار گذاشته شد.
محمد رضا گلزار، بهرام رادان، شهاب حسینی، پژمان بازغی، محمد رضا فروتن و حمید گودرزی و امثالهم سوپر استارهای اکثر گیشه های دهه هشتاد بودند.

در سالهای اخیر نیز نسل جدیدی از سوپر استارها ظهور کرده اند که در هیچکدام از غالب های گذشته قابل جمع بندی نیستند، سوپر استارهایی که بیشتر نقش مطرودان و محذوفان اجتماعی را بر عهده می گیرند و هیچ «معنای» قابل دفاعی برای زندگی خود ارائه نمی دهند، سوپراستارهایی که کم کم جای سوپر استارهای دهه هشتاد را تنگ کرده اند، نوید محمد زاده را می توان برجسته ترین چهره این نسل جدید از سوپر استارهای سینمای ایران نامید.
telegram.me/kharmagaas