فرهاد قنبری:

فرهاد قنبری:
اعطای حق رانندگی، اجازه ورود به ورزشگاه و انتخاب یک زن با ظاهر مدرن و پوشش بدون حجاب به یک مقام مهم دولتی از سوی شاه عربستان اتفاقات چند روز اخیری است که نام این کشور را در سطح رسانه های جهان مطرح کرده است.

نامی که اینبار نه با القاعده، بن لادن ، خرید سلاح ، کودتای سلطنتی، کشتار حجاج ، فتاوی عجیب ، داعش و حمله به یمن بلکه با اعطای آزادی های اجتماعی به زنان همراه است .

این اقدامات شاه عربستان بی شباهت به اقدامات رضا شاه در زمینه حجاب و متحد الشکل کردن لباس ایرانیان نیست. هر چند بدیهی است که مقایسه ایران هشتاد سال قبل با کشور امروز عربستان مقایسه صحیحی نیست ولی از لحاظ نگاه جامعه به زنان و بنیادگرایی حاکم بر لایه های اجتماعی شباهت هایی وجود دارد.
شاه عربستان هم به مانند رضا شاه در مقابل خواست اکثریت مفتی ها و بنیادگرایان ایستاده و با اعطای این حقوق به زنها خشم آنها را برانگیخته است.
کیست که نداند بدنه وسیعی از جامعه عربستان حامی القاعده و داعش است و کمک های مالی بسیار زیادی نیز برای آنها ارسال می کند، در این زمینه نباید گول تحصیلات عالیه جامعه عربستان را خورد. کافیست به یاد آوریم که سران القاعده و داعش و بسیار از حامیان آنها دارای تحصیلات عالیه هستند.(به عنوان مثال بن لادن ، ابوبکر بغدادی و ایمن الظواهری در رشته های مهم دانشگاهی تحصیل کرده اند)

به نظر در روزهای آینده بدنه اجتماعی و بنیادگرایان عربستان واکنش تندی به این اقدامات شاه نشان خواهد داد، اقداماتی که ممکن است به شورش خیابانی و درگیری نیز منجر شود.
باید منتظر بود و در صورت بروز چنین حوادثی واکنش شاه عربستان را مشاهده کرد.

هر جامعه ای برای رسیدن به میزانی از توسعه مدنی و آزادی های اجتماعی به حرکت از پایین نیازمند است و این روش های دستوری و از بالا را نمی توان معیار توسعه اجتماعی یک جامعه قلمداد کرد.
telegram.me/kharmagaas