فرهاد قنبری:. هاشمی رفسنجانی

فرهاد قنبری:
هاشمی رفسنجانی

به ندرت در مورد چهره سیاسی در طول چند دهه اخیر به اندازه هاشمی رفسنجانی نظرات و برداشت های مختلف و گوناگونی از سوی جامعه ارائه شده است، نظراتی که گاها در نقطه ای کاملا مخالف و رو در روی یکدیگر قرار دارند.
برخی معتقدند که هاشمی ایدئولوژی و گرایش سیاسی خاصی نداشت و بنابر بر فضای عمومی جامعه تغییر رویه می داد. آنها معتقدند هاشمی به علت غلبه فضای انقلابی در دهه شصت تندروتر از بسیاری از همقطاران خود بود و برخورد قاطع و خشن با هر نظر و فکر مخالفی را تجویز می کرد و با گذر زمان و فروکش کردن فضای انقلابی هاشمی نیز تغییر کرده و سعی نمود به چهره ای عملگرا در دهه هفتاد و چهره ای اصلاح طلب در دهه هشتاد و نود شمسی تغییر رویه دهد.

عده ای هاشمی را امیر کبیر زمان می دانند و معتقدند او بود که به معنای واقعی کلمه در برابر تندروی ها ایستاد و ایران انقلابی را در مسیر تعامل جهانی و توسعه اقتصادی قرار داد و او بود که با ایجاد فضای آرام سنگ بنای پیشرفت و توسعه اقتصادی و اجتماعی نسبی دولت خاتمی را بنیان گذاشت.

عده دیگری هاشمی را عامل اصلی دوری انقلاب از مسیر واقعی خود می دانند و معتقدند انقلاب ایران توسط هاشمی مصادره شد و مستضعفان و طبقات پایین که عاملان اصلی انقلاب بودند توسط دولت او کنار زده شده و طبقه جدید و نوظهوری از سرمایه داران در قالب جدیدی به قدرت رسیدند و انقلاب عدالت خواهانه مردمی را به بیراهه بردند...

برخی دیگر نیز که عمدتا از مخالفان اصلی انقلاب ( مانند مجاهدین خلق، نیروهای چپ و سلطنت طلبان) محسوب می شوند هاشمی را در کنار خلخالی عاملان اصلی خشونت ورزی ها و اعدام های دهه شصت معرفی می کنند و از او چهره ای کریه و ترسناک ارائه می دهند.

باید زمان بسیاری بگذرد تا نقش و عملکرد هاشمی به دور از عواطف و احساسات در رویدادهای چند دهه اخیر کشور مورد نقد و بررسی قرار بگیرد. اما آنچه که مشخص است این مسئله است که هاشمی عامل اصلی دل بریدن مردم از جناح راست در دهه هفتاد و شکست جبهه اصلاحات در دهه هشتاد شمسی بود. ایشان به هر جبهه سیاسی که نزدیک شد آن جبهه و جناح بخش بزرگی از اقبال عمومی خود در طبقات پایین جامعه از دست داد ( البته به استثناء دهه آخر حیات ایشان).

@kharmagaas