فرهاد قنبری:. ماجرای استعفا

فرهاد قنبری:
ماجرای استعفا

ما هم در سالهای اخیر به لطف فضای مجاز عادت کرده ایم مانند غربی ها پس از هر حادثه ای سریع شروع به فریاد فلانی استعفا سر دهیم، اما در این فریادهای استعفا استعفای وزیر و مدیر و عامل و غیره باید چند نکته را مد نظر قرار دهیم.

اولین عامل تفاوت ما با غربی هاست، اگر در غرب و شرق پس از هر رویدادی عده ای عذر خواهی کرده و استعفا می دهند به این دلیل است که همه زیر ساخت ها و امکانات به درستی در اختیار آن مجموعه و کارکنانش قرار گرفته است و در صورت بروز حادثه صد درصد مقصر اصلی خطای انسانی شناخته می شود و به این دلیل آن مسئول عذر خواهی کرده و استعفا می دهد تا مسئولیت خطای صورت گرفته را بر عهده بگیرد، اما در ایران ایراد به گونه دیگری است، در حادثه سانچی یا سقوط هواپیما نه ملوان و نه خلبان کوچکترین تقصیری نداشته و عواملی به غیر از خطای انسانی باعث این سوانح شده است، عواملی که به نظر ربطی به مدیر عامل سازمان هواپیمایی یا وزیر راه ندارد و مسئله ای فراتر از آنهاست.

عامل دوم تفاوت ما با غرب این است که حوادثی از این دست در کشورهای غربی هر چند سال یا هر چند دهه یکبار رخ می دهد و به این دلیل شوک سنگینی به جامعه وارد شده و مسئولان برای کم کردن بهت عمومی و فشار حاصل از آن دست به استعفا می زنند، اما در ایران تقریبا هر ماه یکی از این حوادث به وقوع می پیوندد و اگر بنا باشد با هر کدام از این حوادث عده ای استعفا دهند رئیس جمهور باید مدام در حال تغییر وزرا و معاونین باشد.

مسئله سوم و مهم تر، ماهیت استعفا یا تغییر مسئولان در مواجه با چنین حوادثی است.
اگر در جوامع غربی پس از هر رویدادی عده ای استعفا می دهند به این دلیل است که به جای آنها اشخاص متخصص تر و کارآمدتری در آن عرصه حاضر شوند تا دیگر شاهد چنین حوادثی نباشند، اما در ایران به علت ساختاری بودن بسیاری از این مشکلات با تعویض وزیر یا مدیر عامل و شهردار چیزی عوض نخواهد شد و صرفا تقلید کاریکاتور گونه و مضحکی از واکنش غربی ها خواهد بود.
به عنوان مثال با توجه به میزان تراکم فروشی، بناها و ساختمان های فرسوده، ساخت و سازهای گسترده و بدون کارشناسی در طول دهه های گذشته، وجود دهها هزار خودرو و موتور فرسوده، نبود امکانات و تجهیزات مدرن آتش نشانی و امثالهم هر فردی در مقام شهرداری تهران قرار بگیرد در مواجه با حادثه پلاسکو، برف تهران یا آلودگی هوا هیچ کار دیگری بهتر از قالیباف و نجفی نخواهد کرد و همین اتفاقات رخ خواهد داد، زیرا کلیت مسئله از دست شهردار یا هر مسئول شهری دیگر خارج شده است.
یا در حادثه تصادف قطار واتوبوس و سقوط هواپیما به علت فرسودگی و عدم کارآمدی وسیله نقیله هر وزیری که در راس کار قرار بگیرد همین اتفاقات رخ خواهد داد.
در این شرایط تنها راهکار وزیر و مسئول انتخاب شده این است که خود را به دست بخت و اقبال بسپارد و یا اینکه به علم غیب مجهز بوده و حوادث را پیش از وقوع پیش بینی کرده و مدیریت نماید.
@kharmagaas