فرهاد قنبری:

فرهاد قنبری:
نکته اصلی و مهم سخنرانی دونالد ترامپ، در سازمان ملل تاکید مستمر بر "منافع آمریکا" بود.

او در بخش های ابتدایی سخنانش گفت: ایالات متحده به شما نخواهد گفت چطور زندگی کنید، چطور کار کنید و چطور عبادت کنید.ما فقط از شما می‌خواهیم به حق حاکمیت ما احترام بگذارید"
این سخنان ترامپ از آنجایی حائز اهمیت می شود که در نظر داشته باشیم سیاست خارجی ایالات متحده پس از جنگ جهانی دوم و آغاز جنگ سرد سیاستی با شعارهای حمایت از حقوق بشر، دموکراسی، آزادی و در کل ارزش های غربی و آمریکایی بوده است. آمریکایی ها در طول چهار دهه جنگ سرد و بیش از دو دهه پس از آن تلاش می کردند، خود را به عنوان پدر خوانده جهان معرفی کنند و اگر در برخی از نقاط جهان هم مجبور به استفاده از نیروی نظامی می شدند، آن را با شعار آزادی و کمک و دفاع از حقوق بشر توجیه می کردند.
ایالات متحده با چنین نگاه قیم مآبانه و پدر سالارانه ای در طی بیش از نیم قرن در بسیاری از نقاط دنیا ورود نموده و بعضا کمک های بلاعوض هنگفتی هم به برنامه های اقتصادی یا نظامی برخی از کشورهای تحت سلطه و حمایت خود انجام می داد (به عنوان نمونه کمک های سالانه به ارتش پاکستان و مصر)
ایالات متحده در طی این دهه ها خود را به عنوان کشور سردمدار در زمینه دفاع از حقوق بشر معرفی می کرد و در این راستا هزینه های زیادی برای پناهندگان و پناهجویانی که راهی این کشور می شدند، پرداخت می نمود.

سیاست خارجی پدر سالارانه آمریکا در این دهه ها هزینه های بسیاری را به این کشور تحمیل می کرد (مانند هزینه جنگ در افغانستان و عراق یا هزینه حمایت از کره جنوبی در مقابل تهدید کره شمالی و...) و در عوض این کشور جایگاه خود به عنوان پدر خوب و منصف جامعه جهانی را یدک می کشید.

با روی کار آمدن ترامپ این وضعیت و این نوع نگاه به سیاست خارجی در این کشور دچار تغییر شد. ترامپ از همان زمان تبلیغات انتخاباتی به دکترین سیاست خارجی کشورش در چندین دهه گذشته حمله کرد و نقش آمریکا به عنوان "پدر خوب" در معادلات جهانی را به چالش کشید. او از همان ابتدا از منافع ملی آمریکا سخن گفت و بحث وضع تعرفه بر کالاهایی وارد شده به آمریکا از سوی اروپا و چین را مطرح کرد و از کشیدن دیوار در مرز این کشور با مکزیک( آن هم با هزینه مکزیک) دفاع کرد. ترامپ از همان ابتدا سیاست دفاع از حقوق بشر و ارزش های آمریکایی را کنار گذاشت و با تصویب قوانین سفت و سخت علیه مهاجران و خروج از پیمان های هزینه زای، بین المللی نشان داد که می خواهد فقط و فقط منافع ایالات متحده را پیگیری نماید و در این راستا توجه چندانی به انتقادات بین المللی هم نخواهد کرد.
ترامپ در بحران شبه جزیره کره و خاورمیانه به صورت جدی ورود کرد و به صورت علنی اعلام کرد که دیگر آمریکا پولی در این مناطق هزینه نخواهد کرد و اگر کشورهای این مناطق حمایت آمریکا را می خواهند باید هزینه های آن را بپردازند. ترامپ با این سیاست توانست در قبال خروج از برجام و فشار مضاعف بر ایران صدهها میلیارد دلار سلاح به اعراب حاشیه خلیج فارس بفروشد و در بحران کره به سمت حل مسالمت آمیز مسئله حرکت کند.

آمریکای امروز در راستای منافع خود و کسب ثروت بیشتر به هیچ مسئله ای (حتی پیمان شکنی های مکرر) پشیزی ارزش قائل نیست و به مانند چین تنها و تنها درآمد بیشتر را مد نظر قرار داده است.

جهان امروز اعمم از چین و روسیه تا اروپا و عربستان و ایران و...دریافته اند که دیگر ایالات متحده تره ای، برای شعارهای دهان پر کن و ارزشهای مطروحه چندین دهه گذشته خود خورد نمی کند و به تنها چیزی که می اندیشد کسب سود و ثروت بیشتر است.
این واقعیتی است که کشورها باید آن را بپذیرند.
@kharmagaas