فرهاد قنبری:. علی علیزاده و کرکس‌ها …

فرهاد قنبری:
علی علیزاده و کرکس ها..

⏺ علی علیزاده (و همفکران او که این روزها در فضای مجازی کم هم نیستند) از سنتی تغذیه می کند که در تاریخ سیاسی یک قرن اخیر ایران نمونه های بسیاری داشته است. جریان به اصطلاح چپ در کشور جهان سومی ایران از دهه اول قرن معاصر به صورت جدی خود را در معادلات سیاسی کشور مطرح نمود و به سرعت با سوار شدن بر شعارهای عامه پسند به محبوب ترین جریان سیاسی ایران پس از جنگ جهانی دوم تبدیل شد. این جریان در دهه بیست توانست بزرگترین و منسجم ترین حزب تاریخ سیاسی ایران را رقم بزند و چندین نماینده و حتی وزیر در دولت (دولت احمد قوام) داشته باشد.
جریان چپ در قالب حزب توده ایران در شکست دولت مصدق نقش مهمی داشت و با همان سنگی که بر سر مصدق می کوبید، سر خود را نیز به باد داد.
جریان چپ در دهه چهل و پنجاه به گرایش به عملیات های چریکی و خرابکارانه خود را در عرصه سیاسی ایران حفظ کرد و در روزها و سالهای اول انقلاب نقش مهمی در تحولات سیاسی کشور بازی کرد. این جریان تقریبا (پس از قلع و قمع شدن در اوایل دهه شصت) از سال شصت و دو رو به افول گذاشت تا اینکه کم کم از دهه هشتاد دوباره عده ای از دانشجویان سعی در وارد کردن دوباره این گفتمان به عرصه عمومی نمودند.
⏺ در بررسی عملکرد چپ ها در ایران مقالات و کتاب های بسیاری نوشته شده و هر کس از زاویه فکری خود این جریان را مورد نقد و ارزیابی خود قرار داده است. بسیاری از حامیان این جریان معتقدند که بسیاری از حقوق اجتماعی و مطرح شدن آنها در حوزه عمومی نتیجه فعالیت چندین دهه ای چپ ها بوده است و در مقابل منتقدان معتقدند یکی از عوامل اصلی در جا زدن ایران در یک قرن اخیر جریان شعار زده و تندرو چپ بوده است

⏺ جریان علیزاده و همفکران ایشان را باید در این راستا مورد ارزیابی قرار داد:
۱-مولانا می گوید "حقیقت آیینه‌ای بود که از آسمان به زمین افتاد و شکست، هرکس تکه‌ای از آن را برداشت خود را در آن دید، گمان کرد حقیقت نزد اوست، حال آنکه حقیقت نزد همگان پخش بود"
جریان فکری چپ به مانند محافظه کاران و بنیادگرایان یک تکه از آینه مورد اشاره مولانا را برداشته و یک چشم انداز (پرسپکتیو) را انتخاب کرده و از آن مسائل را تحلیل می کند و معتقد است تمام حقیقت همان چیزی است که ما به آن دست یافته ایم و تمام حقیقت همانی است که آینه ما نشان می دهد.
چپ های ایران به مانند بنیادگرایان که یک تعریف از دین را ارائه کرده و هر که تعریف دیگری ارائه داده باشد را کافر و بی دین می نامند، یک جنبه از حقیقت را دیده و هر دیگری که برداشت دیگری داشته یا از زاویه دیگری نگاه نماید را وابسته و کرکس و لاشخور و امثالهم خطاب می کنند.
میشل فوکو متفکر فرانسوی معتقد است شنیع ترین و بدترین شکل خشونت ورزی، "خشونت گفتمانی" است. اینکه حاملان یک گفتمان یک برداشت از حقیقت (یا هر دالی مانند دموکراسی، عدالت، استقلال و...) را داشته باشند و هر تعریف و برداشت دیگری را گمراهی و غلط بدانند، در اندیشه فوکو خشن ترین شکل خشونت ورزی است.
با این اوصاف باید گفت در ایران معاصر کمترین جریان سیاسی وجود داشته است که مانند چپ ها به خشونت گفتمانی دچار بوده باشد. آنها در هر برهه ای از تاریخ ایران هر اندیشه و تفکر متفاوتی را بدترین توهین ها، انگ ها و تهمت ها پس زده و صراط خود را تنها صراط مستقیم می دانستند. (فقط کافیست به نوشته ها و گفته های نشریات و سخنرانی ها ارگان حزب توده قبل از سقوط دولت مصدق بنگریم تا ببینیم با چه ادبیاتی به دولت ایشان حمله می کردند)
۲- این جریان در تاریخ معاصر ایران یک دال مرکزی و معنا بخش به نام مبارزه با "استکبار و امپریالیسم" داشته است و جهان خود را بر اساس آن معنی کرده و به موقع هر حقیقتی را به پای این آرمان بزرگ خود قربانی کرده اند.به سخنان علیزاده بنگریم، اینکه امروز اگر کسی از عملیات کربلای چهار و اشتباه فرمانده سخن بگوید به نفع بی بی سی و غرب سخن گفته است، اینکه اگر کسی از سن و سال و مدیریت آقای جنتی سخن بگوید بازی در زمین امپریالیسم است، اینکه کسی از جگل زدایی و ناکارآمدی شهرداری ها در سیل بگوید کرکس و فلان است.. آنها خبر ندارند که دهه هاست با آرمان استکبار ستیزی، خود به مستکبرانی خشن تبدیل شده اند که تاب تحمل هیچ اندیشه و تفکر متفاوتی را ندارند
۳-چپ های امروز که عمدتا در فضای مجازی فعال هستند و نزدیکی خاصی به جریان به احمدی نژاد (عدالتخواه) دارند، سخن دروغی نمی گویند ولی صرفا از یک زاویه (کم اهمیت تر) همه مسائل و مشکلات جامعه را تجزیه و تحلیل می کنند. به عنوان مثال آنها به جای مسائل اساسی مانند سیاست خارجی دوگانه، نگاه ایدئولوژیک به مسائل بین المللی، عدم شفافیت مالی و امثالهم که ریشه اصلی بحران امروز کشور است صرفا با گیر دادن به چند سلبریتی و مجری بی بی سی و امثالهم ریشه تمام مشکلات را پروپاگاندای رسانه ای غرب بیان می کنند.
@kharmagaas