فرهاد قنبری:. جامعه نمایش

فرهاد قنبری:
جامعه نمایش
گی دوبور برای توصیف جامعه غربی از اصطلاح «جامعه نمایش» استفاده می کند، او در تعریف جامعه نمایش می گوید: « تمام زندگی جوامعی که در آنها مناسبات مدرن تولید حاکم است، به صورت انباشت بیکرانی از نمایش ها تجلی می یابد. هر آنچه مستقیماً زیسته می شد، به بازنمود تقلیل می یابد.»

دوبور جامعه نمایش را در سال هزار و نهصد و شصت و هفت نوشته است. در این پنجاه سال پس از نگارش این کتاب جامعه نمایش چنان مسیر پر سرعتی را طی کرده است که شاید بتوان جامعه امروز را «جامعه جنون نمایش» خطاب کرد.
به وسطه رشد سرمایه داری و رفاه نسبی بخش بیشتری از طبقات جامعه و از سوی دیگر گسترش سرسام آور رسانه های ارتباطی زندگی انسان امروز از درون تهی تر شده و هر آنچه باقی مانده نمایشی است که در ویترین های شخصی هر فرد ارائه می شود.
امروزه به واسطه رسانه های مجازی مانند اینستاگرام افراد از طریق ثبت تصاویر خود در غالب هایی مانند «سلفی» یا «استوری» و امثالهم سعی در به نمایش گذاشتن بهتر خود و ارائه ویترینی جذابتر و مقبولتر از زندگی شان هستند.

جنون بی رویه به نمایش گذاشتن تصاویری از کالاهای مصرفی از قبیل خودرو و لباس های مارک دار یا صورت های جراحی شده و امثالهم باعث ایجاد رقابتی نفس گیر در این بازار پر زرق و برق شده است.

انسان امروز در خرید کالا، در تفریح و مسافرت، در جشن های خانوادگی، در روابط خصوصی، در آیین های مذهبی و اعتقادی، در ورزش و استراحت و....سعی می کند در این نمایش همگانی نقش جذابتر و دلفریبتری را ایفا کند.

هر حوزه ای اعمم سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی به شکل و صورتی خاص خود را در جامعه نمایش به صحنه دعوت می کند.
از هیات مذهبی ای که سعی می کند غذاهای گرانقیمت و خاص بین محبان خود سرو کند تا انواع چادرهای ملی و عربی و ......
از سیاست مدار پورشه سوار عاشق امام حسین و سرداری که بستنی روکش طلا سفارش می دهد تا فرزند کارگری که عکس محمد رضا گلزار و جنیفر لوپز و ماشین کریس رونالدو را بر دیوار خانه خود می چسباند و پول جیبی خود را ذخیره می کند تا دماغش را عمل کند .....همه و همه در این جامعه نمایش سعی در پردازش و جذابتر کردن ویترین خود دارند.
@kharmagaas