فرهاد قنبری:. حراج آخر سال (آف)

فرهاد قنبری:
حراج آخر سال(آف)

بوردیو معتقد بود: "کالاها اشیائی هستند که چیزهایی را بیان می کنند و طبقات مختلف کالاهای مختلف را می خرند تا جایگاه خود را در ساخت اجتماعی نشان دهند و تنشی دائمی بین استفاده از کالاهای خاص و عمومی شدن استفاده از آنها که موقعیت تمایز یافته آنان را به خطر می اندازد وجود دارد. لذا کالاها درگیر بی پایان تعریف و باز تعریف موقیت اجتماعی اند"

نظام مد سازی به خوبی به چنین جایگاه اجتماعی کالاها و اشیاء آگاه است و مدام با تغییر ذائقه مصرف کنندگان مارک ها و برندهای خود را با چندین برابر ارزش واقعی به فروش می رساند و هنگامی که به اندازه کافی استفاده و سود خود را به دست آورد، پس مانده های خود را به صورت "آف های فصلی" به سایر طبقات اجتماعی که سودای مارک پوشی داشته اند می فروشد..
همه ساله با نزدیک شدن به پایان سال اغلب فروشگاههای بزرگ و پاساژها با نصب بنرها و شیشه نوشته هایی مانند سی، چهل یا پنجاه درصد آف این پس مانده های نظام نشانه ای صنعت مد را به فروش می رسانند.

در واقع چیزی که صنعت مد سازی به فروش می رساند و از آن سود کلانی به دست می آورد نه عرضه کالا بلکه فروش "نشانه هاست". صنعت مد سازی با برندهای خاص خود نه کیف و کفش و لباس بلکه نشانه هایی مانند موقعیت اجتماعی برتر، خاص بودن، تعلق به طبقه بالا و امثالهم را به فروش می رساند.

در آف های آخر سال اتفاق جدیدی نمی افتد و در واقع پارچه همان پارچه چند روز و هفته پیش است و رنگ همان رنگ و سایز همان سایز و فروشگاه همان فروشگاه است و تنها تفاوت در از بین رفتن ارزش نشانه ای ساخته شده توسط غول های سرمایه داری حاکم بر دستگاه مدسازی است. اینکه قیمت واقعی و ارزش میزان پارچه و کار انجام گرفته روی آن کالا چه میزان است، اصلا مهم نیست و تنها نشانه ای که به فروش می رسد ارزش برندها و مارک ها را مشخص می کند.
این مسئله ای است که از نگاه مصرف کننده گان مغفول می ماند و آنها بدون آگاهی در چرخه پرتکراری از مصرف بیشتر و بیشتر سرمایه خو را به جیب غول های صنعت مد سازی سرازیر می کنند. آنها لباس و کالایی که شاید فقط چند دلار هزینه دوخت و پارچه آن شده باشد را با عناوینی مانند مد سال و رنگ سال و مد فصل و ... را که با تبلیغات وسیع رسانه ای از طریق شبکه های مختلف ارتباطی در ذهانشان حک شده است خریداری می نمایند.
به عنوان مثال گاهی دو نوع لباس که از یک پارچه تهیه شده اند و برای یکی سه متر پارچه استفاده شده بسیار ارزانتر از لباس دیگری که تنها یک متر از آن پارچه را برده است فروش می رسد. در واقع صنعت مد با کوتاه کردن لباس از قسمت های مختلف آن را به عنوان «مد» چندین برابر ارزش واقعی به فروش می رساند.( در حالی که واقعیت بازار می گوید لباسی که پارچه و کار بیشتری برده است باید قیمت بالاتری به فروش برسد)
@kharmagaas