فرهاد قنبری:. یکی از مشکلات اساسی که جامعه با آن مواجه است، تعصب زیاد و دانش کم است

فرهاد قنبری:
یکی از مشکلات اساسی که جامعه با آن مواجه است، تعصب زیاد و دانش کم است.
بریدن از ریشه ها و عدم شناخت از تاریخ و تمدنی که به آن عشق می ورزند (و برای بزرگداشت و حفاظت از آن حاضرند به هر عمل خشونت آمیزی دست بزنند) یکی از این موارد است.
به عنوان مثال فردی که خود را به شدت دیندار و حافظ ارزش های دینی می داند در مواجه با ساده ترین پرسش ها در مورد سابقه تاریخی و تمدنی اعتقادات خود، پاسخ درخور توجهی ندارد. جوان پرشوری که خود را مدافع انقلاب و دین و اسلام و ارزش های اسلامی می داند در مواجه با سوالی در مورد تاریخ تمدن اسلامی، فلسفه اسلامی، هنر اسلامی، شخصیت های علمی جهان اسلام، ریشه ها و آرمان های انقلاب و امثالهم پاسخی ندارد. او نه فارابی، خوارزمی، سهرودی، ابوریحان، بوعلی سینا، ملاصدرا، مولانا، حافظ، خواجه نصیر و....را می شناسد و نه علاقه ای به شناخت آنها دارد، با اینحال او در یک چیز تعصب شدیدی دارد و آن اینست که هر کسی که مانند من نمی اندیشد، وطن فروش و بی دین است و باید خفه یا حذف شود.

در مقابل طیف دیگری نیز وجود دارد که خود را شیفته زرتشت و ایران باستان می داند و گردنبد و دستبند کورش و فروهر می بندد و شعارش «ما آریایی هستیم، عرب نمی پرستیم» می باشد، چنین فردی با حرارتی شدید و رگ های باد کرده چنان از عظمت ایران باستان و هخامنشیان و فرمایشات کوروش سخن می گوید که گویی از نزدیک در کنار شاهان باستان زیسته و از زندگی آنها نت برداری کرده است، اما وقتی به همین فرد می گویی که ایرانیان تا دویست سال پیش هیچ شناختی از هخامنشیان نداشتند و تمام اطلاعات ما مربوط به کاوش های باستان شناسی دو قرن اخیر است، هاج و واج می ماند، چنین فردی اغلب نه از زرتشت چیزی می داند و نه به اوستا رجوع کرده است و نه شناختی از فلسفه آئین های باستانی دارد.

نحوه نکوداشت آئین های ملی و مذهبی نشانه خوبی برای پی بردن به میزان آگاهی و شناخت جامعه از تمدن «ایرانی» و «اسلامی» است.
برگزاری چهارشنبه سوری یا نوروز به این صورت دفرمه شده و بی معنی که بیشتر شبیه جنگ خیابانی یا سرک کشیدن چند دقیقه ای در خانه اقوام و آشنایان است یکی از از همین موارد است.
حمل طبل ها و دهل های پر سر و صدا، برافراشتن علم های سنگین و بعضا چند صد میلیون تومانی در ایام محرم هم نمونه ای از شکل تحریف شده بزرگداشت آئین های دینی در جامعه ای است که با میراث تمدنی خود بیگانه است.
@kharmagaas