فرهاد قنبری:

فرهاد قنبری:
همه پرسی استقلال کردستان عراق بحث های بسیار زیادی را در محافل سیاسی و اجتماعی ایران در پی داشته است و موافقان و مخالفان این مسئله نظرات و دلایل خود را بیان کرده اند.

اختلاف دیدگاههای مختلف در این زمینه از بستر و دریچه نگاه افراد مختلف به این مسئله نشات می گیرد.
بحث استقلال کردستان از دو منظر کلی قابل بررسی است که اغلب موافقان یا مخالفان از یکی از این دو دریچه نگاه می کنند.

اولی از منظر روابط بین الملل و واقعیت های حاکم بر آن است. واقعیت هایی که چهره ای به شدت خشن و متصلب دارد و تنها چیزی که در نظر نمی گیرد حقوق بشر و حق طبیعی انسانها برای انتخاب سرزمینی است که به آن تعلق خاطر دارند.
عرصه بین الملل عرصه منازعه گرگ هاست، گرگ های گرسنه ای که به کمین نشسته اند تا با کوچکترین ضعف و تحریکی از سوی رقیبان آنها را طعمه خود کنند.
در این دیدگاه خواست مردم کردستان در درجه آخر اهمیت قرار می گیرد.
ایران ، ترکیه و دولت مرکزی عراق با توجه به منافع خود در این مورد موضع گیری می کنند و کاری به خواست و علاقه مردم کردستان ندارند.
ایران در پس این استقلال خواهی دست اسرائیل و آمریکا را می بیند که به دنبال ایجاد پایگاهی در مرزهای ایران برای تحریک کردها و ایجاد ناامنی است، به این دلیل ایران موضع سختی در قبال این مسئله گرفته و با آن به مخالفت شدید می پردازد.
ترکیه نیز ایجاد کشور مستقل کردستان را به نوعی آغاز دور جدیدی از درگیرهای داخلی در شهرهای کردنشین خود تفسیر کرده و به مخالفت شدید به آن می پردازد.
دولت مرکزی عراق هم طبیعتا به هیچوجه خواهان کوچکتر شدن عراق نبوده و تا آنجا که بتواند اجازه چنین کاری را نمی دهد.
فعالان سیاسی داخل کشوری که از این دریچه به مسئله کردستان می نگرند موضع سختی را در قبال آن اتخاذ کرده اند.

در سوی دیگری عده ای که عمدتا فعالان اجتماعی و حقوق بشری هستند حق تعیین سرنوشت و حاکمیت را حق بدیهی هر قوم و ملتی دانسته و با این منطق از این همه پرسی دفاع می کنند.
telegram.me/kharmagaas