فرهاد قنبری:. عدالت

فرهاد قنبری:
عدالت

افلاطون در رساله جمهوری در تعریف و توضیح عدالت آورده است : "سقراط؛ پس اى گلاكون ايا اين حرف مرا قبول ندارى كه بدترين زيان ها براى يك كشور رواج ظلم و بى عدالتى در ان كشور است؟
گلاكون ؛ البته كه قبول دارم و گفتارت در اين باره درست است.
سقراط ؛ در ان صورت همين حرف هايى كه تا اين لحظه شنيده اى به خوبى مى تواند ماهيت و سرشت بى عدالتى را برايت روشن سازد. و اگر معنى بى عدالتى را درست درك كرده باشى مفهوم عدالت را كه نقطه ى مقابل بى عدالتى است به اسانى درك خواهى كرد. پس بدان اى يار عزيز كه مفهوم عدالت حقيقى همين است كه هر فردى در اجتماع فقط به كار و مشغله اى كه در ان ورزيدگى دارد مشغول شود و پا از گليم تخصص خود فراتر نگذارد و عكس اين قضيه ، موقعى كه احاد مملكت در ان گونه كارها كه مربوط به فن و پيشه ى ان ها نيست دخالت ورزند، عين بى عدالتى است."


در نگاه و تعریف افلاطون عدالت یعنی قرار گرفتن هر چیز و هر کس در جایگاهی که بیشترین شایستگی و آگاهی نسبت به آن را داراست. بر اساس این نگاه جامعه عادلانه، جامعه ای است که در آن هر کس به کاری مشغول شود که در آن تخصص و علم لازم را دارد. در نگاه افلاطون قرار گرفتن یک نفر در مقام و جایگاهی که تخصص و درک چندانی در آن زمینه ندارد، مصداق بارز ظلم و بی عدالتی محسوب می شود. در این تعریف از عدالت، مفاهیم و صفات انسانی مانند "خوب" خردمند" ظالم" فاسد" لایق" عادل" و امثالهم تغییر می کند و افراد با توجه به لیاقت و توانایی ها و جایگاهی که اشغال کرده اند، واجد این صفات می شوند.

حال با نگاهی به جایگاه بسیاری از مدیران ارشد فرهنگی و سیاسی و اقتصادی و ... در جامعه ما می توان اذعان کرد که اگر افلاطون امروز زنده و این وضعیت را مشاهده می کرد، بی شک ایران را یکی از ناعادلانه ترین جوامع دنیا توصیف می کرد
قرار گرفتن فردی که توان و سواد مدیریتی یک پارک یا یک دبستان کوچک را ندارد در مقام وزارت یا مدیر کلی فلان سازمان یا قرار گرفتن افراد با مدرک و تخصص کاملا متفاوت با پست و مقامی که در اختیار دارند، از نمونه های وافر در جامعه امروز ماست.
به عنوان مثال در راس وزارتخانه ورزش و فدارسیون ها یا مدیر عاملی فلان باشگاه ورزشی، افرادی قرار دارند که شاید در طول عمر با تنها چیزی که بیگانه بودند ورزش و ورزشکار بوده است. یا قرار گرفتن افردی مانند احمدی نژاد و روحانی (با اینکه مدام از واژه عدالت سخن می گویند) در مقام ریاست جمهوری خود نماد واضح بی عدالتی محسوب می شود.

بخش مهمی از دزدی و اختلاس در هر کشوری دزدی و اختلاس"جایگاه ها و پست های کلان و مدیریتی" است. در این مورد از اختلاس قرار گرفتن فرد در چنان جایگاهی خود ظلم محسوب شده و نیازی به مدرک و عدله برای اثبات تخلف او نیست.
دولت یا فرد پاک دست یا فساد ناپذیر، دولت و فردی است که جایگاهی فراتر از توانایی خود را اشغال نمی کند..

@kharmagaas