فرهاد قنبری:. عربستان یا بولیوی

فرهاد قنبری:
عربستان یا بولیوی

نحوه مواجه سران کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس با آمریکا باعث شده است تا ترامپ هر گونه که دلش می خواهد با آنها سخن بگوید و در تحقیر و توهین به آنها از کاربرد هیچ واژه ای ابایی نداشته باشد. ترامپ در آخرین موضع گیری در مورد آنها گفته است: "آقای پادشاه، دیکتاتور و هر آقای کوفتی که ما از شما حفاظت می‌کنیم، باید هزینه‌های این حفاظت را بپردازید
آمریکا نباید هزینه‌های حفاظت از متحدان ثروتمند خود را متقبل شود"

موضع عربستان و سایر کشورهای مورد اشاره ترامپ در مقابل این سخنان توهین آمیز جالب توجه است. آنها در مقابل این توهین ها یا خود را به نشنیدن می زنند و یا اینکه آن را ناشی از ناراحتی یک دوست و متحد قلمداد کرده و به سرعت از کنارش رد می شوند.

حاکمان عربستان در سالهای اخیر خود را به گونه ای در مقابل مقامات آمریکا تقلیل داده اند که دیگر رئیس جمهور آمریکا برای خطاب قرار دادن آنها یا نیازی به رعایت عرف دیپلماتیک هم احساس نمی کند.

عربستان به علت وجود شهرهای مکه و مدینه در میان مسلمانان همیشه از احترام خاصی برخوردار بوده است. این کشور به علت صادرات بالای انرژی از کشورهای ثروتمند محسوب می شود و به نظر نمی رسد برای حفظ احترام یا جایگاه خود نیازی به چاپلوسی یا باج دهی به آمریکا داشته باشد، اما حاکمان این کشور به گونه ای رفتار کرده اند که دیگر این کشور از احترامی در جوامع بین المللی برخوردار نیست و افکار عمومی جهان هم آنها را به عنوان گاو شیرده و غلام حلقه به گوش و...آمریکا شناخته و مورد تمسخر قرار می دهد.

کافیست این نحوه مواجه ذلیلانه مقامات عربستان با آمریکا را با نحوه مواجه کشورهای آمریکای لاتین به ویژه کشور کوچک بولیوی مقایسه کنیم تا به اوج ضعف و بزدلی مقامات سعودی پی ببریم.

بولیوی کشوری کوچک و فقیر در آمریکای لاتین است. کشوری که تا حدود زیادی توانسته است بافت بومی خود را در مقابل استعمارگران غربی در قرون شانزده و هفده حفظ کند و کشوری با اکثر جمعیت سرخ پوست محسوب می شود. بولیوی با اینکه جمعیت و مساحت کمی دارد و از نقاط فقیر دنیا محسوب می شود اما هیچگاه در مقابل ایالات متحده آمریکا که آمریکای لاتین را حیات خلوت خود می داند سر خم نکرده است. این کشور همیشه در مقابل زیاده خواهی های رهبران امریکا ایستاده است و مقامات این کشور در هر زمانی با ادبیاتی رسا و بدون ترس سیاست های غیرانسانی و خشن آمریکا در دهه های گذشته را به چالش کشیده اند. مورالس رئیس جمهور این کشور در آخرین موضع گیری خود با زبانی قاطع در مقابل زیاده خواهی و زورگویی آمریکا در مقابل ایران ایستاد و ضمن محکوم کردن خروج این کشور از برجام حادثه کودتای بیست و هشت مرداد و دخالت آمریکا در برکناری مصدق را نیز یادآوری کرد.

مقایسه نحوه مواجه مردم آمریکای لاتین و مقامات آن کشورها در مقابل آمریکا با نحوه مواجه کشورهای عرب حوزه خلیج فارس با این کشور حکایت از چیزی به نام غرور، اعتماد به نفس و خود باوری است.. حکایتی که به نظر در میان اعراب خلیج فارس محلی از اعراب ندارد.

امروزه دولت و مردم کشورهای آمریکای لاتین بیشتر از کشورهای حوزه خلیج فارس از فلسطین دفاع می کنند و در مقابل زورگویی هایی اسرائیل مواضع قدرتمند تر و صریحتری اتخاذ می کنند.

@kharmagaas