فرهاد قنبری:

فرهاد قنبری:
در خبرها آمده است که سال گذشته میلادی بیش از ششصد هزار ایرانی به خارج از کشور مهاجرت کرده اند. با این حساب اگر جمعیت ایران را هشتاد میلیون نفر در نظر بگیریم از هر صد و بیست و پنج ایرانی یک نفر سال گذشته کشور را ترک کرده است. البته میلیون ها نفر دیگر در آرزوی مهاجرت از ایران هستند و خود را به هر در و دیواری می زنند تا به طریقی چمدان خود را برداشته و بخت خود را در آسمان دیگری بجویند.‌
اغلب مهاجرین ایرانی تفاوت عمده ای با مهاجرین سایر کشورهای خاورمیانه و آفریقا دارند. اکثریت مهاجرین افعانستان، عراق، یمن، سوریه و کشورهای شمال و مرکز آفریقا را جنگ زدگان و بی خانمانانی که برای سیر کردن شکم خود و خانواده هایشان دل به کوه و دریا سپرده اند یا قحطی زدگانی هستند که سفر را آخرین راه فرار از گرسنگی می بینند. اما عمده مهاجران ايرانی یا تحصيلكرده رشته های مختلف دانشگاهی مانند فلسفه، هنر، مهندسى و پزشكى، پرستاری و امثالهم هستند یا افراد صاحب سرمایه ای که زمانی نه چندان دور صاحب كارخانه و کارگاه و دفتر بازرگانی بوده اند. (افرادی که برای تربیت و دریافت تخصص آنها سالها از خزانه عمومی کشور هزینه شده است تا به پزشک و مهندس و متخصص تبدیل شوند و حالا که به سن بازدهی رسیده اند ، التماس این کشور و آن کشور می کنند تا به عنوان نیروی آماده به کار به خدمت گرفته شوند)

این روزها سفارت کشورهای اروپایی و کانادا و زلاند نو و استرالیا در ایران روزانه هزاران هزار درخواست اقامت و پناهندگی و ویزای تحصیلی دریافت می کنند که در آن جوانان از تخصص ها و توانایی های خود سخن گفته اند و خود را همچون کالای جذاب و آماده به مصرف عرضه می کنند تا شاید به طریقی موفق به ترک این سرزمین شوند.

در فاصله چهل ساله آغاز جنگ جهانی اول تا پایان جنگ جهانی دوم بسیاری از نخبگان اروپایی چمدان هایشان را بستند و به امید فرار از زندگی سراسر جنگ و ترس و تعصب در اروپا راهی سرزمین های آن سوی اقیانوس اطلس شدند. نخبگانی که بسیاری از انها از عوامل مهم توسعه صنعتی و اقتصادی آمریکا و کانادای پس از جنگ محسوب می شوند.
ایران این روزها بی شباهت به اروپای اوایل قرن ببستم نیست. بحران اقتصادی، ترس از جنگ، نبود هیچ چشم انداز روشن و روی کار آمدن گفتمان های خشن و جنگ طلب در کشورهای مختلف از عواملی بودند که بسیاری از نخبگان اروپایی را وادار به مهاجرت کردند، عواملی که به نظر امروز گریبان جامعه ما را گرفته است.
@kharmagaas