فرهاد قنبری:. از معاهده پاریس تا ترکمنچای و برجام

فرهاد قنبری:
از معاهده پاریس تا ترکمنچای و برجام

در مسئله جدایی افغانستان از ایران در زمان ناصر الدین شاه، انگلیسی ها، ایران را مجبور به مذاکره و به رسمیت شناختن افغانستان کردند.
مذاکرات جدایی افغانستان از ایران در شهر پاریس صورت گرفت که در تاریخ به معاهده پاریس مشهور است.

معاهده پاریس در مارس ۱۸۵۷ میلادی پس از دومین نبرد انگلیس با ایران بر سر مسئله هرات جهت صلح بین دو کشور در پاریس منعقد گردید.
انگلیسی ها با تصرف بخش‌هایی از جنوب ایران ( بنادرخرمشهر و بوشهر و جزایر جنوب در خلیج فارس) ناصرالدین شاه قاجار را مجبور به قبول قرارداد پاریس کرد. بر طبق این پیمان،ایران از ادعای خود بر هرات چشم پوشی کرد و هرات در ۱۸۶۳ به افغانستان ملحق گشت و ایران موجودیت کشوری به نام افغانستان را به رسمیت شناخت.
فرخ خان امین الدوله به عنوان نماینده ایران برای مذاکرات پاریس انتخاب شده بود. تنها دستورالعملی که از تهران در معاهده پاریس از طرف آقاخان نوری( صدر اعظم ناصرالدین شاه) به فرخ خان می رسد این است:« شما اختیار دارید در هر مسئله ای که مورد تقاضای انگلیسی ها است موافقت کنید مگر در دو مورد: یکی سلطنت ناصرالدین شاه و دیگری صدارت من»

در معاهده ترکمنچای هم که پس از جنگ های دوم ایران و روسیه در سال ۱۸۲۷ به امضا رسید و ایران بخش هایی از منطق شمال غربی خود را از دست داد، بندی به این مضمون وجود دارد: "حمایت روسیه از ولیعهدی عباس میرزا و کوشش در به سلطنت رساندن وی پس از مرگ شاه"

در هر دو مورد این مذاکرات که با قدرت های بزرگ جهانی آن عصر صورت گرفت حاکمان قاجار بیشتر از آنکه به فکر تمامیت ارضی و منافع ملی باشند بیشتر به فکر سلطنت و بقای حکومت خویش بودند و منافع خود را بر منافع سرزمینی که بر آن حکومت می کردند، ترجیح می دادند.

حال خبر می رسد در مذاکرات برجام نیز مسئولان ایران اقامت دو هزار و پانصد نفر از نزدیکان خود در آمریکا را از دولت اوباما گرفته اند. این خبر اولین بار حدود ده روز قبل توسط ذوالنور نماینده قم اعلام شد و امروز رئیس جمهور آمریکا نیز آن را تکرار کرد. خبری که اگر درست باشد، باید مذاکره کننده گان ایرانی را ادامه دهندگان راه آقاخان نوری ها و بدنام ترین شخصیت های تاریخی ایران قلمداد کرد.
@kharmagaas