فرهاد قنبری:

فرهاد قنبری:
در اروپا شرکت ها نه از قائده و تحکم دولت ها بلکه بسته به منافع خود عمل می کنند و دولت ها در این زمینه عملا هیچگونه اختیاری ندارند. در کشورهای با اقتصاد آزاد دولت ها نیستند که تولید یا عدم تولید یا قیمت خودرو، بنزین یا هر کالایی را در بازار تعیین می کند بلکه منطق بازار و رقابت است که شرکت ها را به تصمیم گیری در حوزه های مختلف وادار می کند.

سخنان آقای حمید بعیدی نژاد سفیر ایران در انگلیس که به نقل از ‏ژان كلود يونكر رئيس كميسيون اروپا اعلام می کند "که از فردا تمامی شرکت های اروپایی مکلف هستند مقررات تحریم آمریکا علیه ایران را نادیده بگیرند" سخن ساده لوحانه ای بیش نیست. در واقع آقای کلود یا هیچ شخص دیگری در اروپا از چنین جایگاهی برخوردار نیست که به شرکت ها در زمینه تجارت با فلان سازمان یا کشور امر و نهی کند و تنها از طریق تحریم و رفتارهای اینچنینی می توانند شرکت ها را به تغییر رفتار وادار کنند.
همانگونه که مکرون رئیس جمهور فرانسه گفت "ما نمی‌خواهیم( یا نمی توانیم) شرکت‌های فرانسوی را به ماندن در ایران مجبور کنیم رئیس‌جمهور فرانسه، مدیر اجرایی توتال نیست"
در روز های اخیر شرکت توتال به صورت رسمی اعلام کرد که اگر شامل معافیت های تحریمی امریکا نشود ایران را ترک خواهد کرد. شرکت فولاد سازی دانیلی ایتالیا نیز قرارداد ۱.۵ میلیارد یورویی با ایران را متوقف کرد.
وزیر امور خارجه آلمان هم چند روز پیش گفته بود که ادامه کار در این شرایط با ایران سخت خواهد بود و وزیر خارجه روسیه به صورت تلویحی از واگذاری امتیازات جدید از سوی ایران سخن گفته بود.
به نظر می رسد شرکت های اروپایی به صورت آرام و محتاطانه در حال متوقف کردن فعالیت های خود در ایران با کمترین احتمال زیان و خسارت دهی هستند و همین امر باعث خواهد شد برای مدتی سران اروپا در گفتار خواهان بقای برجام اما در عمل در کنار آمریکا حرکت کنند.
@kharmagaas