معرفی کتاب:.. 📙عنوان:

معرفی کتاب:

📙عنوان:
تبیین دلایل پیشرفت آلمان: از مرد مریض و بیمار دهه 1990 میلادی اروپا تا قدرت برتر کنونی این قاره

👥 نویسنده: مجموعه نویسندگان

📚انتشارات:
Center for Economic Policy Research

📆سال انتشار: 2018


✏️توضیح کوتاه کتاب:
در این کتاب چند تن از اقتصاددانان و کارشناسان برتر در قالب مقالاتی به تبیین دلایل ظهور مجدد قدرت اقتصادی آلمان از دهه 1990 به بعد پرداخته اند.

پیام و نتیجه اصلی کتاب:
🔸 صادرات آلمان بسیار بالا است زیرا:
هزینه دستمزدها در این کشور پایین است (بواسطه سیستم تعیین دستمزد غیرمتمرکز)، کیفیت تولیدات آلمانی بالا است (بواسطه ساختار مدیریتی غیرمتمرکز)
و هزینه های تولید پایین است (بواسطه انتقال بخشی از فعالیت های تولیدی به کشورهای اروپای شرقی).

مهم ترین دلایل پیشرفت آلمان بر اساس کتاب شرح ذیل است:

▫️اصلاحات در بازار کار:
یکی از مهم ترین دلایل پیشرفت آلمان اصلاح الگوی تعیین دستمزدها در این کشور بوده است. در گذشته دستمزدها در آلمان با توجه به مذاکراتی که در سطح ملی و به صورت متمرکز میان نمایندگان اتحادیه ها، کارگران و کارفرمایان انجام میشد تعیین میگردید. در مدل جدید، دستمزدها با توجه به وضعیت هر بنگاه خاص (در سطح بنگاه) و به صورت غیرمتمرکز تعیین میگردد. این اصلاحات به کاهش چشمگیر هزینه نیروی کار و افزایش رقابت پذیری آلمان منجر گردیده است. منظور از کاهش هزینه نیروی کار کاهش دستمزدها نمی باشد بلکه افزایش بهره وری با توجه به هزینه های نیروی کار در اینجا مدنظر است.
در عین حال پیدایش فرصت های جدید سرمایه گذاری در کشورهای اروپای شرقی به دنبال فروپاشی بلوک شرق و انتقال برخی از فعالیت های تولیدی به این کشورها نیز کمک زیادی به تمرکز زدایی از الگوی تعیین دستمزدها در آلمان نموده است. نقل مکان فعالیت های تولیدی قدرت چانه زنی اتحادیه های کارگری با فدراسیون های تولیدی را به نوعی تعدیل نمود.

▫️جهانی شدن و تکنولوژی:
فروپاشی کمونیسم سه فرصت مهم در اختیار آلمان قرار داد. نخست آنکه تجارت با کشورهای اروپای شرقی مدل کسب‌وکار شرکتهای آلمانی را متحول نمود. شرکتها ساختار مدیریتی خود را از شکل متمرکز به شکل غیرمتمرکز (با درجه تمرکز و سلسله مراتب کمتر) که در آن به کارگران و کارمندان رده های پایین اجازه شرکت در اتخاذ تصمیمات شرکت داده میشد، تغییر دادند. از آنجا که کارگران اطلاعات بیشتری از تقاضا و خواسته های واقعی مشتریان دارند، به آنها این فرصت و انگیزه داده شده بود تا محصولات با کیفیت بهتری برای مشتریان طراحی نمایند. این اصلاح ساختار مدیریتی نقش بسیار مهی در افزایش صادرات آلمان طی چند دهه اخیر داشته است و یکی از عوامل بسیار مهم بالا بودن کیفیت محصولات ساخت آلمان می باشد.

دوم، تجارت آزاد با کشورهای اروپای شرقی نه تنها فرصت های تولیدی زیادی در اختیار تولیدکنندگان آلمانی قرار داد و این تولیدکنندگان بخشی از فعالیت های تولیدی خود را به این کشورها منتقل کردند، بلکه نیروی کار ماهر و ارزان قیمت فراوانی نیز برای تولیدکنندگان آلمانی که اتفاقا با کمبود نیروی کار ماهر در دهه 1990 مواجه بودند، فراهم نمود. این موضوع به کاهش هزینه های نیروی کار برای تولیدکنندگان آلمانی کمک زیادی نمود.

سوم، تجارت آزاد با کشورهای اروپای شرقی در عین حال امکان مدیریت بهتر شوک ورود چین به بازارهای جهانی بعد از پیوستن این کشور به سازمان تجارت جهانی را برای آلمان فراهم نمود. به عبارتی بهتر مشاغلی که آلمان به دلیل ورود کالاهای وارداتی از چین از دست می داد با مشاغل جدیدی که به واسطه تجارت آزاد با کشورهای اروپای شرقی ایجاد شده بود جبران میگردید. این مهم ترین تفاوت آلمان و آمریکا در زمینه مدیریت شوک ورود چین به بازارهای جهانی می باشد.



▫️چه درس‌هایی از تجربه آلمان می‌توان گرفت؟
آیا تجربه آلمان را می‌توان به راحتی در کشورهای دیگر نیز اجرا کرد؟ نویسندگان کتاب با شک و تردید به این موضوع نگاه می کنند. از نظر آنها امکان پیاده کردن الگوی نامتمرکز تعیین دستمزدها و ساختار نامتمرکز مدیریتی بنگاه ها به راحتی امکان پذیر نمیباشد.

▫️▫️▫️سخن پایانی: مرور تجربه موفقیت آلمان با توجه به ویژگی های ساختاری اقتصاد ایران احتمالا درس‌هایی برای کشور خواهد داشت.
از اینرو ترجمه این کتاب و خواندن آن به علاقه مندان و فعالان تولیدی و سیاست گذاران توصیه میگردد.

منبع:
@economicuok

🔹اقتصاد در گذر زمان: