به‌سوی برنامه‌های انتخاباتی «سنجش‌پذیر». (بخش ۲: توسعه اشتغال کم‌سرمایه). ✍میثم هاشم‌خانی

به‌سوی برنامه‌های انتخاباتی «سنجش‌پذیر»
(بخش ۲: توسعه اشتغال کم‌سرمایه)
✍میثم هاشم‌خانی

[نمونه برنامه شفاف و سنجش‌پذیر برای
«توسعه اشتغال کم‌سرمایه، با اولویت گروه‌های متوسط و کم‌درآمد»]


برای آنکه از رقابت‌های انتخاباتی «تخریب‌محور» به سمت رقابت‌های «برنامه‌محور» گام برداریم، یکی از مصداق‌های مهم در انتخابات شورای شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفری، به بهبود «اشتغال کم‌سرمایه» در حوزه «خرده‌فروشی سیار» مربوط می‌شود. هر برنامه‌ای در این حوزه، باید اولا برخوردهای غیرانسانی با دستفروشان (دستگیری دستفروشان، مصادره اموال آنان و نیز دریافت رشوه از دستفروشان توسط ماموران شهرداری) را چاره کند، ثانیا توسعه بازارهای روز جذاب و پررونق ویژه فروش کالاهای ایرانی را در دستور کار قرار دهد، ثالثا یک هدف‌گذاری دقیق برای تحقق اشتغال در این بازارهای روز را به‌طور شفاف اعلام کند.

☑️ نمونه برنامه «شفاف» و «سنجش‌پذیر» در این زمینه، چیست؟

در صورت پیروزی در انتخابات شورای شهر، تعهد می‌دهیم که:
اولا، با استفاده از زمین‌ها و املاک بلااستفاده در تملک شهرداری، به توسعه «بازارهای روز ویژه فروش محصولات تولید داخل» بپردازیم، به نحوی که تا سال ۱۴۰۰، دستکم ۵۰ هزار نفر به‌طور مستقیم از طریق این بازارهای روز شاغل باشند (هدف‌گذاری ۵۰ هزار نفر، عددی متناسب با جمعیت شهر تهران است. در سایر کلانشهرها، به نسبت جمعیت، این هدف‌گذاری باید در رقمی پایین‌تر تنظیم شود)
ثانیا، سامان‌دهی دستفروشی را به شکلی واقع‌بینانه و اخلاق‌مدارانه در قالب ارائه مجوزهای یک‌ساله «خرده‌فروشی سیار» اجرا کنیم. در قالب این طرح، به هر فرد متقاضی، ظرف حداکثر ۲۴ ساعت بعد از ارائه درخواست، در ازای دریافت عوارض دویست هزار تومانی، مجوز یک‌ساله برای «خرده‌فروشی سیار» ارائه می‌شود. دارندگان این مجوز می‌توانند به مدت یک سال، در هر منطقه‌ای از شهر، بجز مناطقی که رسما از طریق نصب تابلو ممنوع اعلام شود، به بساط‌گستری برای فروش اجناس خود بپردازند.

☑️ از منظر دانش «اقتصاد»، چرا این حوزه مهم است؟

عقیم شدن اقتصاد کشور در تولید اشتغال برای سال‌های پیاپی، بیشترین فشار خود را بر دوش فقیرترین خانوارها تحمیل کرده است، به نحوی که هم‌اکنون ۵۱ % خانوارهای فقیرترین دهک درآمدی، حتی یک فرد شاغل هم در خانوار خود ندارند (منبع: داده‌های بودجه خانوار / مرکز آمار ایران)
به طور هم‌زمان، به دلیل رشد ناچیز درآمد ناخالص ملی، منابع سرمایه‌گذاری اندکی برای سرمایه‌گذاری‌های اشتغال‌زا موجود است. در چنین شرایطی یکی از بهترین روش‌هایی که می‌تواند در کوتاه‌مدت وضعیت اقتصادی آسیب‌پذیرترین خانوارهای کشور را بهبود دهد، عبارت است از: توسعه اشتغال در حوزه‌های «کم‌سرمایه» و «کار _ بر» (حوزه‌هایی که میزان سرمایه‌گذاری مورد نیاز برای تولید هر شغل، رقمی پایین باشد). توسعه بازارهای روز پررونق ویژه فروش کالاهای داخلی (از جمله صنایع دستی داخلی)، در کنار قانونی‌سازی دستفروشی در قالب صدور مجوزهای یک‌ساله «خرده‌فروشی سیار»، هر دو در این راستا قرار می‌گیرند.

☑️ تک‌تک ما چه اقدامات مفیدی می‌توانیم انجام دهیم؟

۱. اگر در یک شهر بالای ۱۰۰ هزار نفری کاندیدای انتخابات شورا هستیم، برنامه‌ای عملیاتی در این زمینه ارائه دهیم.

۲. اگر کاندیدا نیستیم ولی به کاندیداها دسترسی داریم، برنامه «شفاف» و «سنجش‌پذیر» در این زمینه به آنها پیشنهاد دهیم (چیزی مشابه نمونه برنامه پیشنهادشده در بخش قبل) و از آنها بخواهیم آن برنامه را به عنوان بخشی مهم از برنامه‌های انتخاباتی خود، مطرح کنند.

۳. اگر در فضای مجازی فعالیت داریم، بلافاصله بعد از آنکه یک کاندیدا برنامه‌ای «شفاف» و «سنجش‌پذیر» در این زمینه ارائه کرد، به طور وسیع اطلاع‌رسانی کنیم تا از یک طرف سایر کاندیداها ترغیب به ارایه برنامه‌های علمیاتی مشابه شوند و از طرف دیگر، برنامه‌های ارائه‌شده به طور پررنگ‌تری در ذهن شهروندان باقی بمانند تا در صورت پیروزی کاندیداهای ارا‌ئه‌دهنده برنامه عملیاتی، مطالبه عمومی از آنان هر چه شدیدتر باشد.

اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari