✍تراژدی مهرورزی

✍تراژدی مهرورزی

🔹در پی زلزله اخیردر غرب کشور تصاویر ناراحت کننده ای در فضای مجازی منتشر می شود که حکایت از تخریب بالای ساختمانهای مسکن مهر در شهرهای نزدیک کانون زلزله و خصوصا شهر زیبای سرپل ذهاب دارد.
🔹در خبرها آمده است معاون اول رئیس جمهور ضمن تایید آسیب های جدی ناشی از زلزله به ساختمانهای مسکن مهر، دستور پیگیری موضوع را به وزیر محترم راه و شهرسازی داده اند.
🔹لااقل به این زودی ها، نه پیگیری وزیر راه برای کودکان بی خانمان سرپناه خواهد شد و نه دستور جناب جهانگیری ذره ای از سرمای هوا برای صاحبان این واحدهای مهر تخریب شده خواهد کاست.
شوربختانه کار از اینها گذشته و آنچه نباید میشده رخ داده است! ای کاش آنچه رخ داد دستکم عبرتی برای دولت های کنونی و و همچنین آینده ایران باشد.
🔹دور از انتظار نیست در سرزمین بلا خیز ایران دولت ها وسوسه شوند نمایش خدمتگزاری و مهرورزی را با پول مردم به اجرا درآورند. چه بسا چنین دولت هایی گاهی هم هوس می کنند به جنگ بازار بروند تا در خیالات و توهماتشان بازار را شکست داده خدمتی به مردم مستضعف ارائه دهند.
🔹آن هنگام لازم است برای حاکمان خوشخیال داستان دولت مهرورزی نقل شود که مانند حکومت های کمونیستی به جنگ علم اقتصاد رفت و با بازار گل آویز شد تا برای مردم خوش خدمتی کرده و مسکنی ارزان بسازد تا بدین وسیله ضمن نمایش مهر و علاقه اش به مردم، محبوبیت کسب کرده و رای بیشتری دست و پا کند. بگذریم اما برویم سراغ اصل داستان:

🔹برای تامین هزینه های بیش از یک میلیون واحد مسکونی که اکثرا در نقاط حاشیه ای شهرها و بدون وجود زیرساخت های شهری برنامه ریزی شد، بانک مرکزی وقت به دستور دولت مهرورز، 45 هزار میلیارد تومن پول بی پشتوانه خلق و به بانکها ارائه می کند تا هزینه های سنگین مهرورزی را عهده دار شوند.
🔹اما خلق 45 هزار میلیارد نقدینگی تورم زاست و چه بسا کمر قشر کم درآمد جامعه را که همان هدف اصلی مسکن مهر بوده بشکند چگونه به ذهن دولتمردان نرسیده است؟ برخی اقتصاددانان هشدار می دهند که این بلند پروازی عاقبت ندارد.
دولت مهرورز اما خلاق تر از اینهاست. به منتقدان اعلام می کند: کدام تورم؟ دلارهای حاصل از نفت 140 دلاری را دست کم گرفته اید؟
🔹دولتمردان مهرورز اینبار به جنگ با تورم می اندیشند ابزارشان اما دلارهای نفتی است، غافل از اینکه تیشه به ریشه تولید داخل می زنند.
با حراج دلارهای فراوان نفتی در قیمت پایین، واردات همه چیز به صرفه شد تا جایی که مهر و تسبیح چینی نیز در بازارها مشاهده می شد.
🔹مایحتاج و مواد غذایی که با قیمت ارزان وارد کشور می شد موقتا تورم را کنترل کرد اما صنایع داخلی که توان رقابت با واردات ارزان را نداشتند یکی پس از دیگری زمین می خوردند و دولت مهرورز و مشاورانش خوشحال از مهار تورم مدعی نقض علم اقتصاد و نظریه مقداری پول شدند.
اما بشنوید از عاقبت ماجرا:

🔹عاقبت نظریه پردازی در کنترل تورم آن شد که سال 91 تورم تا حوالی 40 درصد افزایش یافت. نرخ ارز سرکوب شده چون فنری که به زور جمع شده بود آزاد شده و یک شبه سه برابر شد.
و سر انجام عاقبت خیرخواهی کار ساخت و ساز مهرورزان را امروز در تصاویر ارسالی از مسکن مهر سرپل ذهاب می بینیم.
عبرت گیرید ای صاحبان خرد!

✍ به قلم: محمدعلی مختاری

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari