سازمان تامین اجتماعی بر مسیر درست خواهد افتاد؟

سازمان تامین اجتماعی بر مسیر درست خواهد افتاد؟

✍️محمد علی مختاری- پژوهشگر اقتصادی و روزنامه نگار مستقل

🔹تأمين اجتماعی در سراسر جهان نقش مؤثری در پشتیبانی و حراست از سرمايه انسانی یک جامعه دارد.
در کشور عزیزمان ایران ، اين سازمان بر پايه سه ركن كارگر، كارفرما و دولت، بخش قابل توجهی از جمعيت كشور را تحت الشعاع قرار می دهد لذا مدیریت این سازمان می تواند نقش پررنگی در آینده رفاهی کشور داشته باشد.

🔹به زبان ساده می توان اهم فعالیت های این سازمان را در سه محور خلاصه کرد:
1)تنظیم درآمدهای سازمان به خصوص از محل دريافت حق بيمه
2)تخصیص دریافتی ها به بهینه ترین شکل ممکن در فعالیت های اقتصادی پربازده و کم ریسک
3)تنظيم تعهدات سازمان در برابر بيمه شدگان و خانواده آنان

🔹واضح است که برقراری توازن میان سه وظیفه نیازمند یک نظام پیوسته، شفاف و هماهنگ است. طی سالهای اخیر به دلیل فقدان چنین نظامی، بحران هایی گریبانگیر همه صندوق های بازنشستگی از جمله تامین اجتماعی شد و کار بجایی رسیده است که در گزارش چندی پیش مرکز پژوهش های مجلس، کسری صندوق های بازنشستگی با روند کنونی تا سال 1400 در حدود 100 هزار میلیارد تومان برآورد شده است.
🔹تنها در سال ۹۵ سازمان تامین اجتماعی بیش از ۹ هزار میلیارد تومان کسری نقدینگی داشته است و پیش بینی می شود این عدد در سال ۱۴۰۰ به ۴۰ هزار میلیارد تومان و در سال ۱۴۰۴ به ۱۲۰ هزار میلیارد تومان برسد . در سال ۹۵ مصارف نقدی سازمان تامین اجتماعی شامل عمدتا حقوق بازنشستگی و بیمه های درمان ۹ هزار میلیارد تومان بیشتر از منابع نقدی سازمان بوده است بنا بر کلیت بحث عنوان شده به نظر می رسد اولا رویه کنونی قابل ادامه نیست و نیاز به اصلاحات جدی در این سازمان وجود دارد و ثانیاً باید مشکل صندوق‌های بازنشستگی و سازمان تامین اجتماعی به عنوان بزرگترین زیر مجموعه آن را باید در قالب نظام بالاتری دید. نظامی که در جهان از آن با نام نظام جامع رفاهی کشورها یاد می‌شود.

🔹در خبرهای غیر رسمی شبکه های اجتماعی بود که گویا دکتر احمد میدری معاونت رفاه وزارت کار تعاون و رفاه اجتماعی برای مدیریت این صندوق برگزیده شده اند. صحت این خبر را نمی دانم و اینکه در پشت درهای بسته، نهایت چه خواهد شد.
🔹 در حد شناخت نگارنده، دکتر میدری اقتصاددانی با روحیه اصلاح گری و معتقد به ساز و کار های علمی هستند و طی سه سال حضور در معاونت رفاه، موفق به اجرای پروژه های موفقی در این معاونت شده اند.
حذف 4 میلیون نفر از یارانه بگیران، شناسایی بازماندگان از تحصیل، شناسایی دقیقتر افراد مستحق حمایت های اجتماعی به کمک پایگاه رفاه ایرانیان و.... چند مورد از اقدامات مثبت این معاونت بوده است.
اصلاحات در تامین اجتماعی دشوارتر از معاونت رفاه است و جراحی ها در این بخش هزینه های زیادی دارد لیکن انسان ها به امید زنده هستند.
آرزوی توفیق برای ایشان و تیم همراهشان

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari