📈مدل جدید توسعه صنعت پتروشیمی

📈مدل جدید توسعه صنعت پتروشیمی

در گزارش امروز به بررسی مدل های توسعه پتروشیمی در دنیا و افزایش سرمایه گذاری ها در صنایع پتروپالایش پرداخته ام.

✍️محمد علی مختاری

🔹در سال‌های اخیر مدل‌های توسعه صنایع پتروشیمی در جهان، دچار تغییرات بنیادین شده است. بر این اساس صنایع پتروشیمی در نقاط مختلف دنیا برای تولیدات محصولات پایه پتروشیمی به مدل ادغام واحدهای پتروشیمی و پالایشگاه روی آورده‌اند.

🔹این در حالی است که در ایران توسعه پتروشیمی‌های خوراک مایع در اولویت قرار گرفته اما برنامه جامعی برای آنها وجود نداشته و به نظر می‌رسد با توجه به روندهای بین‌المللی بازنگری در توسعه این صنایع ضروری است.طی چند سال گذشته، جهان شاهد رشد قابل توجه ظرفیت‌های تولید پایین دست در صنعت پتروشیمی بوده که اکثر این رشد در آسیا، اقیانوسیه، خاورمیانه و ایالات متحده رخ داده است. بر اساس پیش‌بینی نهادهای معتبر بین‌المللی، این سه منطقه همچنان به سرمایه‌گذاری‌های میلیارد دلاری برای افزایش تولیدات پالایشگاهی و پتروشیمی تا سال ۲۰۲۰ میلادی ادامه خواهند داد.بسیاری از کشورها تمرکز خود را بر تلفیق عملیات پالایش و پتروشیمی قرارداده‌اند. این سرمایه‌گذاری‌های انبوه، کشورها را قادر می‌سازد تا از صرفه‌های مقیاس استفاده کرده و مواد اولیه را با هزینه کمتری به اشتراک بگذارند.

🔹همچنین و در همین راستا پژوهش دیگری از اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان‌دهنده ادغام‌ها و ائتلاف‌های معنادار شرکت‌های فعال در صنایع پالایش و پتروشیمی با یکدیگر است. این گزارش نشان می‌دهد در طول دو دهه گذشته بسیاری از شرکت‌های پالایش نفت به منظور افزایش توان رقابتی خود در زنجیره تامین، تولید و حتی فروش و توزیع و استفاده از صرفه‌های مقیاس، اقدام به یکپارچگی کرده‌اند و در این میان موضوع درصد یکپارچگی صنعت پالایش و پتروشیمی یا به اصطلاح پتروپالایش در صدر ادغام‌ها قرار دارد. به‌عنوان نمونه در ژاپن تقریبا تمامی واحدهای پالایشی این کشور در کنار فرآورده‌های سوختی اقدام به تولید محصولات پایه صنعت پتروشیمی کرده‌اند.وب‌سایت معتبر «هیدروکربن پروسس» نیز در گزارش ماه سپتامبر خود به بررسی روند توسعه صنایع پتروشیمی در جهان پرداخته و نوشته است: افزایش ادغام عملیات پالایش و پتروشیمی یک روند مهم جهانی در سال‌های اخیر بوده و پیش‌بینی می‌شود در آینده نیز سهم بالایی از سرمایه‌گذاری‌های این صنعت معطوف به این حوزه باشد. اکثر چنین پروژه‌هایی ادغامی در مناطق آسیا و خاورمیانه در حال اجرا هستند. بر‌اساس گزارش‌های منابع بین‌المللی بزرگ‌ترین پروژه‌های پتروپالایشی آینده جهان عبارتند از:

🔹سرمایه‌گذاری ۹ میلیارد دلاری شرکت چند ملیتی دانگوت در نیجریه، سرمایه‌گذاری مشترک ۱۰ میلیارد دلاری شرکت چینی نورینکو و شرکت آرامکو عربستان، سرمایه‌گذاری ۲۵ میلیارد دلاری در استان ژجیانگ در شرق چین و همچنین ساخت مجتمع ۲۴ میلیارد دلاری در جزیره چوسان، پروژه ۴۰ میلیاردی شرکت ملی نفت هند در استان بهاران، پروژه ادغامی پتروپالایشی پتروناس مالزی به مبلغ ۲۷ میلیارد دلار، پروژه ۱۳ میلیاردی شرق دور روسیه، پروژه ۱۶ میلیاردی الزور امارات، سرمایه‌گذاری پترو پالایشی ۸ میلیاردی در کویت و همچنین پروژه ۶ میلیاردی مشابه در منطقه الدقم عمان.در این خصوص محمد‌جواد ساکت از پژوهشگران سیستم‌های انرژی دانشگاه شریف در پژوهشی به این موضوع پرداخته و می‌نویسد: برای تولید محصولات شیمیایی از نفت مسیرهای مختلفی وجود دارد و انتخاب مسیر مناسب برای تولید به عوامل مختلفی نظیر نوع خوراک در دسترس، فناوری‌های موجود، بازارهای هدف و حاشیه سود مناسب بستگی دارد.

🔹لینک گزارش کامل:

https://goo.gl/bZxUKk


🔹کانال اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari