🔵 هنجارهای اجتماعی و جهل جمعی.. ✍نازنین موسوی_پژوهشگر اقتصاد رفتاری

#اقتصاد_رفتاری

🔵 هنجارهای اجتماعی و جهل جمعی

✍نازنین موسوی_پژوهشگر اقتصاد رفتاری

(زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه و ۳۹ ثانیه؛ شامل ۵۳۳ کلمه)

🔹هنجار اجتماعی به دو دسته عمده تقسیم می‌شود. به عنوان مثال، خودتان را در یک کنسرت فرض کنید که در انتهای آن همه حضار از جای خود بلند شده و دست می‌زنند. شما نیز احتمالا بلند می‌شوید و دست می‌زنید. چرا این کار را می‌کنید؟ چون بقیه آن کار را می‌کنند. این همان چیزی است که به آن هنجار توصیفی [#Descriptive_Norm] می‌گوییم. این هنجارها عموما به ادراک ما از رفتار دیگران اشاره دارد و معمولا بر پایه مشاهدات ما از کسانی است که در اطراف ما حضور دارند. در این حالت فرد تحت فشار اجتماعی با دیگران همنوا می‌شود. حالا فرض کنید که از آنجا به کتابخانه می‌روید و هنگام صحبت با دوست خود به صورت خودکار صدایتان را پایین می‌آورید. چرا؟ چون این کاری است که باید در کتابخانه انجام داد. این نوع از هنجارها به عنوان هنجارهای ناهی یا نهی‌کننده [#Injunctive_Norm] شناخته می‌شوند. این هنجارها آگاهی‌هایی را شامل می‌شوند که در آن رفتارها معمولا تائید یا رد می‌شوند و عموماً بر اساس اخلاق یا باورهایی است که فرد در آن موقعیت احساس می‌کند. به این معنا که به فرد کمک می‌کند تا بتوانند رفتار قابل‌پذیرش و غیرقابل‌پذیرش را بر اساس موقعیت تعیین کنند.

🔹استفاده از هنجارهای اجتماعی یکی از تلنگرهایی است که در اقتصاد رفتاری برای سوق دادن افراد در مسیر رفاه استفاده می‌شود. این مفهوم بر پایه نظریه هنجار اجتماعی موقعیت‌هایی را توصیف می‌کند که در آن افراد به طور اشتباه رفتار یا نگرش همسالان و دیگر اعضای جامعه را متفاوت از رفتار یا نگرش خود درک می‌کنند. این پدیده به عنوان «جهل جمعی» [#pluralistic_ignorance] شناخته می‌شود که در آن اکثریت اعضای گروه به طور خصوصی یک هنجار را رد می‌کنند، اما به طور اشتباه فرض می‌کنند که اکثریت مردم آن را قبول دارند و بنابراین با آن همراه می شوند. این مساله به عنوان «هیچ کس باور ندارد، اما هر کسی فکر می‌کند که دیگری به آن باور دارد» نیز معرفی شده است. به طور خلاصه، جهل جمعی یک سوگیری در مورد یک گروه اجتماعی است که توسط آن گروه اجتماعی جا می‌افتد.

🔹این سوءبرداشت در رابطه با رفتارهای مشکل‌ساز یا مخاطره‌ساز (که معمولا در آن اغراق می‌شود) و در ارتباط با رفتارهای سالم یا محافظت‌کننده (که معمولا دست کم گرفته می‌شوند)، اتفاق می‌افتد و ممکن است باعث شود افراد رفتارشان را با توجیه رفتار مشکل‌ساز یا مهار و سرکوب رفتار سالم، به هنجار سوبرداشت شده نزدیک کنند.

🔹این الگو ابتدا در مطالعه‌ای در زمینه مصرف الکل در دانشجویان بررسی شد و نتایج نشان داد که دانشجویان به طور کلی میزان و کمیت مصرف همسالان خود را بیش از حد واقعی آن می‌دانستند. این سوبرداشت می‌تواند افزایش نوشیدن الکل را تسهیل کند و ممکن است برای توجیه سواستفاده توسط مصرف‌کنندگان مورد استفاده قرار گیرد. موردهای مشابه این مساله در مورد مصرف غیرقانونی مواد، سیگار و اختلالات خوردن نیز گزارش شده است.

🔹این رویکرد پیش‌بینی می‌کند که مداخله‌ای که با هدف تصحیح سوءبرداشت‌ها، هنجارهای واقعی را ارانه کند، هم برای جامعه و هم برای افراد بسیار سودمند است. به این دلیل که با آشکار کردن حقیقت واقعی تاثیر زیادی بر اکثر مردم می‌گذارد و از این طریق مردم را به کاهش رفتارهای مشکل‌ساز یا افزایش مشارکت در رفتارهای سالم هدایت می‌کند.

🔷کانال اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari