۱- فرضیه نیاز به آزمون پذیری دارد:

1- فرضیه نیاز به آزمون پذیری دارد:
هرگونه ادعای علمی هرچند اگر با ادراک و شهود سازگار باشد باید قابلت آزمون داشته باشد. تئوری اقای کاتوزیان آزمون پذیر هست ولی به دلیل نیاز به داده های تاریخی دشوار است.
2- فرض از بین رفتن تمام انباشت یک جامعه در انقلاب ها:
آیا لزوما همه انقلاب ها همه انباشته های قبلی را نابود می کنند و باید جامعه را از نو ساخت؟ مثلا انقلاب مشروطه موجب ایجاد نهاد جدید داوری شد یا موجب فرو ریختن انباشت داشته ها و رسیدن به نقطه صفر؟
3- سلسله علیت باید جایی به یک دلیل مشخص برسد:
ایران توسعه نیافته است چون جامعه ای کوتاه مدت بوده است. ایران جامعه ای کوتاه مدت است چون استبدادی بودن، کوتاه‌مدت بودن و هرج‌ و مرج‌طلب بودن» ویژگی‌های اصلی جامعه و روان‌شناسی اجتماعی مردم ایران است؟
چرا اینها ویژگی مردم ایران است؟ مگر این مردم چه تفاوت هایی با سایر مردم دنیا دارند؟

بزرگترین سرنخ مقاله: پس از این سه اشکال جدی، به بزرگترین سرنخ موجود در این اثر می رسیم که برخلاف سه قسمت قبل می تواند نقدهای اول و سوم را پاسخ دهد اما جالب اینجاست که در اکثر تحلیل های منتشر شده مورد توجه واقع نمی شود. "مفهوم حکومت به عنوان فر ایزدی یا هدیه خداوند"

کاتوزیان شواهد جدی نشان می دهد که حتی از دوران قبل از اسلام و در کتیبه های به جا مانند آنچه در تخت جمشید مشاهده می شود، این مفهوم نمود یافته است که حکومت هدیه ای است که خداوند آن را به افراد خاصی می دهد. در بخشی دیگر او شواهدی را از اروپای قرون وسطی می آورد که نشان می دهد در آنجا این تفکر که هرکسی می تواند حکومت را بگیرد به شرطی که خداوند برایش مقدور کند، رایج نبوده است. لذا پیش فرض حکومت بر پسر حاکم استوار است و مواردی که برای تغییر حکومت افرادی از طبقه پایین به پا می خیزند، با شکست مواجه می شود.
این بخش از تئوری توضیح دهندگی بیشتری داشته و با شواهدی از کتاب آیان موریس تاریخ شناس بزرگ دانشگاه استنفورد سازگاری دارد. موریس در بخشی از کتاب خود شواهدی از تاریخ خاورمیانه در عهد عتیق نشان می دهد که پادشاهان ادعای خداوندی می کردند یا خود را نماینده خدا می دانستند. در هنگام یک بلای طبیعی و بدون راه حل مردم از ضعف پادشاه مطلع شده و حکومت را به طور کامل ویران می کرده اند.

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari