✳️سایه سنگین پوپولیسم بر انتخابات ایران.. ✍وحید محمودی-استاد دانشگاه تهران

✳️سایه سنگین پوپولیسم بر انتخابات ایران

👈رد پای دولت پوپولیست‌ها در ناکارآمد جلوه دادن دولت یازدهم

✍وحید محمودی-استاد دانشگاه تهران

📌رفتار ها و شعار های پوپولیستی جاهایی مورد استقبال زیاد قرار می گیرند که بستر مناسبی برای آن وجود داشته باشد. بستر های پذیرش دیدگاه ها و شعارهای پوپولیستی شامل شیوع فساد، فقر اقتصادی، بی عدالتی، بی اعتمادی، بیکاری، رکود، فقر فرهنگی، نابرابری درآمد ها، نابرابری فرصت ها، تبعیض، افول سرمایه اجتماعی، شکاف دولت-ملت است. شکست در سیاست های اقتصادی و ناکارامدی عملکرد دولتمردان زمینه را برای بروز پوپولیسم فراهم می کند و شرایط آنها را از آنچه هست و مورد رضایت آنها هم نیست به مراتب بدتر می کند.

📌 باید زمینه های بروز پوپولیسم را هدف قرار داد. باید دولت مستقر و قوا و نهادهای دیگر مسئول با ارائه برنامه های فراگیر اشتغال آفرینی و کارافرینی توان اقناعی غلبه بر تفکر پوپولیستی را نشان دهند. رقبای پوپولیست ها باید در کارزار انتخاباتی دروغ آنها را هویدا کنند. برای غلبه بر پوپولیست ها باید با زبان مهارتی و ساده سازی برنامه ها و شعار ها با مردم سخن گفت و تناقض شعاری و گفتاری پوپولیست ها را نشان داد.

📌به همزادی پوپولیسم با لمپنیسم نیز باید توجه کرد. رشد لمپنیسم به رشد پوپولیسم کمک می کند. لومپن ها کسانی هستند که به قول کارل مارکس و فریدریش انگلس از طرق انگلی و خلاف و نامتعارف امرار معاش می کنند. مثل گدایی، دلالی، کلاهبرداری، پول شویی و ...همچنین لمپن های سیاسی که به هرج و مرج و اغتشاش دامن می زنند. به اجتماعات و افراد حمله می کنند مثل بابا شمل ها، لوطی ها، داش مشتی ها، شعبان بی مخ ها و گروه های فشار.

📌رفتار پوپولیستی در همه دولت های گذشته به درجاتی وجود داشته است اما درجه و شدت و ضعف آن متفاوت است. اوج آن در دولت های نهم و دهم بوده است. احمدی نژاد با نحوه پوشش و طرح شعار های عوام پسند ریشه های پوپولیسم را تقویت و در واقع زنده کرد و با اجرای سیاست های پوپولیستی علاوه بر هدر دادن منابع ملی، کشور را حداقل 50 سال به عقب برگرداند.

📌 چالش دیگر حاکمیت پوپولیست این است که بقدری کشور را به قهقرا می برند که دولت بعد به سختی می تواند کشور را به ریل اصولی خود برگرداند، ولی انتظار مردم همچنان بالا می ماند. بنابراین در نگاه عوام، دولتی که بعد از پوپولیست ها حاکم می شود ناکارامد جلوه می کند. به همین خاطر خطر و زمینه برای به قدرت رسیدن پوپولیست ها مجدد قوی خواهد بود. اتفاقا خودشان هم به این مساله کاملا وافقند و سعی بر این دارند که کشور را جوری خراب کنند که کسی یاری درست کردن آن را نداشته باشد.

📌به اعتقاد بنده باید طرح ممنوعیت شعار های پوپولیستی نظیر افزایش مبلغ یارانه در مجلس یا مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد بررسی و تصویب قرار گیرد. اگر به عمق مساله توجه شود چنین طرح های عوام فریبانه و غیر قابل اجرایی خود یک معضل است که باید نهاد های مربوطه نسبت به آن چاره جویی کنند.



📖منبع و متن کامل مقاله: هفته نامه تجارت فردا

🔹کانال اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari