آخرین تلاش شهردار.. ✍دکتر محمدحسین غیاثی.. جهانگیری عالی بود

آخرین تلاش شهردار

✍دکتر محمدحسین غیاثی

جهانگیری عالی بود. این تنها جمله ای است که می توانم درباره اش بگویم. روحانی هنوز وارد رقابت نشده است. در مناظره مردد بود و همین تردید، زبان او را نگاه داشته بود. شاید چون با جهانگیری تقسیم کار کرده بودند. اما در هر صورت بازی تازه شروع شده است.
قالیباف خودش بود. خود خودش. کاش او در سال 84 احتیاط را کنار می گذاشت و با همین زبانی که امروز آمده بود، می آمد شاید تابحال دو دوره رییس جمهور شده بود و نیاز نداشت که اینهمه اشتباه را پشت سرهم تکرار کند.
هاشمی طبا، میرسلیم و رئیسی خارج از قطب بندی قرار گرفتند. رئیسی نمی تواند وارد جدل شود. او تولیت مقدس ترین نهاد داخل ایران است. نهادی که ایرانیان از متولیان آن جز وقار و کرامت اخلاق انتظاری ندارند. هنوز هم نمی دانم چرا اصلا او کاندیدا شده است؟
در هر صورت چیزی که قرار بود اتفاق نیفتد، رخ داد. قالیباف انتخابات را دوقطبی کرد. چون به آن نیاز داشت. چون دارد بازی آخرش را انجام می دهد. قالیباف دو - صفر در سودای ریاست جمهوری عقب است. دو دوره کاندیدا شده و رای نیاورده است. این بار دیگر چیزی برای از دست دادن ندارد. لذاست که مستقیم به دولت مستقر حمله می کند.
روحانی به حدود 10 تا 15 درصد رای نیاز دارد تا در دور اول پیروز شود و تقریبا این رقم معادل اصلاح طلبانی است که در دامنه ی رای خاموش و خاکستری و مردد قرار گرفته اند. اینجا همان جایی که راز آن سخن جهانگیری معلوم می شود که گفت من صدای اصلاح طلبانی هستم که سالهاست حذف شده اند. شما حذفشان کرده اید.
قالیباف با دوقطبی کردن انتخابات این پتانسیل را فعال کرد تا اصلاح طلبان شاید بتوانند این گروه از رای دهندگان را به مشارکت در انتخابات وارد کنند و سرنوشت انتخابات را احتمالا در دور اول تمام نمایند.
اشتباهات قالیباف زیاد بود. بزرگترین اشتباه او ترامپیزه کردن مناظره بود. درست است که ترامپ در آمریکا برنده شد، اما فی الواقع اکثریت به هیلاری رای دادند. 3 میلیون بیشتر از ترامپ. منتها چون ترامپ استراتژی خود را مطابق مدل الکترال تعیین کرده بود پیروز شد. اینجا آمریکا نیست. ایران است.
اشتباه بعدی، تمرکز بیش از حد بر رای طبقه ی ضعیف جامعه بود. رای این بخش، عمدتا سهم احمدی نژاد است و به نظر می رسد پس از احراز نشدن صلاحیت احمدی نژاد این رای دهندگان هنوز مردد مانده اند.
شهردار پایتخت بعید است بتواند جایگاه او را به خود اختصاص دهد. احمدی نژاد تنها در مناظره نبود که خود را مخالف نظم حاکم می دانست او در تمام گفتمان خود تقابل و تنفر از نظم حاکم را فریاد می زد و این بخش از رفتارش از قضا تصنعی هم نبود. اما قالیباف تنها در مناظره است که می تواند خود را متعلق به این قشر نشان دهد. بخش ضعیف جامعه که امروز مخاطب قالیباف بود، دردمندند و از قضا نیشتر درد، جان آنها را آگاه کرده است. آنها ضعیف هستند اما ابله نیستند تا فرق دوغ و دوشاب را ندانند و آنقدر بی تفاوت نیستند تا اجازه ی چنین بازی هایی را با شخصیت درهم شکسته و زخم خورده ی خود بدهند.
قالیباف بازنده ی بزرگ این مناظره بود. اما این به معنای تمام شدن بازی برای اصلاح طلبان نیست. بلکه اکنون باید اصلاح طلبان در دو جبهه فعالیت کنند. نخست پوپولیسم انتخاباتی را برای جامعه تشریح و باز کنند و در این باره احساس خستگی نکنند. جامعه نباید یکبار دیگر فریبی را بخورد که سال 84 خورد. دوم آنکه رای های خاموش و خاکستری و مردد را به مشارکت فعال فرابخوانند.
اگرچه بر روی کاغذ، برد از آن روحانی است، اما بازی تا دقیقه ی 90 و وقت اضافه هم ادامه دارد. بازندگان احتمالی حتی ممکن است به ضدانتخابات هم روی آورند. باید هوشیار بود.
🔹اقتصاد در گذر زمان:
https://telegram.me/m_ali_mokhtari