در باب تورم.. تورم را کسانی بالا رفتن سطح عمومی قیمت‌ها تعریف کرده اند؛ اما علت آن چیست؟

در باب تورم

تورم را کسانی بالا رفتن سطح عمومی قیمت ها تعریف کرده اند؛ اما علت آن چیست؟ قضیه از افزایش عرضه پول در جامعه آب می خورد؛ اگر مقدار پول با نرخ بیشتری از تولید اقتصادی یک کشورافزایش یابد، شاهد تورم خواهیم بود. به زبان ساده، از آنجا که به طور نسبی میزان پول بیشتری به ازای کالا و خدمات وجود دارد، قیمت آنها افزایش خواهد یافت (تورم کشش تقاضا).

اما کسانی معتقدند تورم به شیوه دیگری هم می تواند به وجود آید، اگر به دلیل شوک های عرضه و تقاضا قیمت هایی نهاده های اصلی مانند نفت و فراورده های سوختی افزایش پیدا کنند، بهای تمام شده محصولات بالا خواهد رفت و تورم به وجود خواهد آمد. چنانکه در شوک های نفتی دهه 1970 و پس از آن شاهد بودیم (تورم فشار هزینه) در این نگاه قضیه ربطی به عرضه پول پیدا نمی کند.

این نگاه دوم به نظر بسیار آشنا و بدیهی می رسد، اما اقتصاددانان مکتب اتریش آن را نقد می کنند؛ استدلال آنها این است که درست است که تولیدکنندگان برای محصول خود قیمت بالاتری را طلب خواهند کرد؛ ولی در نهایت داوری اصلی خریدار است که باید این قیمت را بپذیرد و پول را پرداخت کند. اگر خریدار تمایل یا توان پرداخت نداشته باشد؛ قیمت بالاتر درخواستی محقق نمی شود. در اینجا هم باز پای عرضه پول در میان است.

اگر مقدار پول موجود در کشور ثابت بماند، در کل افراد با پرداخت پول بیشتر برای برخی کالاها، پول کمتری برای کالاهای دیگر خواهند داشت و از این رو تقاضا و قیمت برای آنها کاهش پیدا خواهد کرد. در واقع تنها ترکیب مخارج تفاوت خواهد کرد و سهم برخی اقلام بیشتر و دیگران کمتر خواهد شد، ولی مقدار کل آن تغییری نمی کند. اما اگر میزان پول افزایش یابد؛ پول بیشتری برای همان مقدار کالا در دسترس خواهد بود که این بالا رفتن سطح عمومی قیمت ها را به دنبال دارد.

کار در دنیای واقعی البته بسیار پیچیده است و زنجیره ای از واکنش ها بر اثر افزایش ناگهانی قیمت عامل های اصلی در اقتصاد صورت می گیرد که تحلیل آن ساده نیست ولی با این همه نکته اصلی همچنان پابرجاست، تورم همواره پدیده ای پولی است، والله اعلم.

https://goo.gl/a3m2LK

کانال راهبرد
@RahbordChannel