ماجرای انحصار در ایران. ✍نشریه بورژوا. در ایران امروز هزاران انحصار داریم

ماجرای انحصار در ایران
✍نشریه بورژوا
در ایران امروز هزاران انحصار داریم. اما یک انحصار، حتی یک انحصار نداریم که بدون دخالت و مشروعیت بخشیدن دولت و نهادهای حاکمیتی شکل گرفته باشد.
...عده‌ای خواهند گفت همه ما ذکر مصیبت بلدیم، راه‌حل شما چیست؟ راه‌حل این است که دولت دخالت و بعد انحصار ایجاد نکند. نه اینکه با بخشنامه و قانون و مقررات دخالت کرده و انحصار ایجاد کند و بعد سعی کند با اختصاص بودجه و تشکیل نهادی جدید و پادرمیانی و ریش‌سفیدی مجدداً دخالت کرده و انحصار ایجاد‌کرده را محدود کند.

...موضوع در حوزه لوازم خانگی حتی دردناک‌تر است. قیمت لوازم خانگی در دنیا در چند دهه گذشته به‌صورت تصاعدی در حال کاهش بوده است. قیمت یک یخچال یا مایکروویو امروز در دنیا چندین برابر ارزان‌تر از دو سه دهه گذشته است در حالی که امروز در ایران این وسایل نه‌تنها گران بلکه نایاب هستند. ستاد تنظیم بازار و شورای رقابت در این معادله کجا ایستاده‌اند؟

یکی از دوستان شبه‌اقتصاددان که در جریان چپ شناگر ماهری به حساب می‌آید چندین بار در محافل و مطالب مختلف طرفداران اقتصاد بازار یا به تعبیر ایشان لیبرالیسم را به تمسخر گرفته است که: «لیبرال‌ها تصور می‌کنند با افزایش قیمت‌ها مشکلات حل خواهد شد.» خیر، طرفداران بازار علاقه‌ای به افزایش قیمت‌ها ندارند بلکه به دنبال واقعی شدن قیمت‌ها و پایان توهم قیمت‌گذاری دستوری سیاستگذار هستند. اگر اتفاقات اخیر یک درس برای یادگرفتن به همراه داشت این بود که کنترل مصنوعی قیمت‌ها غیرممکن است و تشکیل سازمان و سامانه برای این کار از جیب مالیات‌گذار آزمونی است که هزار بار در همین مملکت خطا بودنش ثابت شده است. هرچند به نظر نمی‌رسد که این خبر هنوز به گوش کابینه رسیده باشد و کماکان مرغ سازمان برنامه لبخندزنان یک پا دارد که چندین و چند بسته و برنامه داریم و همه‌چیز تحت کنترل است. قبلاً بارها گفته‌ایم اما به نظر می‌رسد تکرار این گزاره مهم بی‌فایده نیست که قیمت‌ها صرفاً اعدادی برای خوشامد و توجیه عملکرد سیاستمداران نیستند. قیمت‌ها نمی‌توانند توسط این یا آن نهاد تعیین شوند. قیمت‌ها اطلاعات حیاتی یک نظام اقتصادی هستند. اگر قیمت‌ها بالا می‌رود علت را باید جویا شد و به آن پرداخت. تعیین دستوری قیمت‌ها پاک کردن صورت مساله است. مهم نیست که چه نهادی را مسوول پاک کردن صورت مساله کنید، مادامی که به این کار مشغول هستید اصل مشکل کماکان پابرجاست و دیر یا زود مجبورید با آن روبه‌رو شوید...

متن کامل مقاله را داخل تلگرام بخوانید:
https://t.me/iv?url=https://bourgeois.ir/compete125/&rhash=e210c4be13c5d5

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari