پاسخ به منتقدان fatf. مهرداد سپه وند

پاسخ به منتقدان fatf
مهرداد سپه وند
◀️ارزیابی و تصمیم گیری درباره موضوع مهمی چون fatf با پیآمدهای مهمی که برای کشور دارد نه در تظاهرات خیابانی و هیاهوی بلندگوها بلکه در جلسات آرام و تخصصی باید انجام گیرد

◀️مواردی را شاهد بوده ایم که تحت عنوان نظر کارشناسی مطرح شده ...اما به جای نورافکندن بر این مسیر دشوار خود ابهام آفرین بوده و می توانند برای مردم عزیز و مسئولین محترم گمراه کننده باشند.

◀️مسئولین می توانند در تدوین استراتژی کشور به تجارب سایر کشورها چون روسیه، چین و لبنان که در داخل کشور دارای سازمان ها و افراد مشمول انواع تحریم ها هستند ولی در عین حال بر همکاری با گروه ویژه اقدام مالی تاکید دارند رجوع کرده و از آن بهره برداری نمایند.

◀️ادعا می شود که اگر تنها یک کشور در رای گیری در fatf درباره ایران، با برگرداندن ما به لیست کشورهایی که در مورد آنها باید اقدام متقابل صورت گیرد مخالف باشد حتی در صورت عدم همکاری ایران مشمول اقدام متقابل نخواهد شد.

◀️اولا باید توجه داشت که ارزیابی در fatf بر اساس چک لیستی از همه موارد مرتبط با میارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم در دو حوزه ارزیابی فنی و ارزیابی اثربخشی اقدامات و سازو کارها توسط شاخص هایی که سعی شده با ارایه تعاریف روشن جای کمی برای قضاوت سلیقه ای بگذارند صورت می گیرد.

◀️دوم نحوه تصمیم گیری برخلاف آنچه ادعا شده در fatf مبتنی بر نظر واحد unanimity نیست. از این رو برخلاف رویه ای که در شورای امنیت استفاده می شود برای هیچ یک از اعضا حق وتو در نظر گرفته نشده است.. و معیار تصمیم اجماع موثر است

◀️با وجود حمایت همه جانبه سیاسی و نظامی روسیه از کشور سوریه در همان سالی که سوریه به عنوان کشوری با ریسک پولشویی بالا معرفی گردید، روسیه ریاست دوره ای جلسات را نیز بر عهده داشت.

◀️در جلسات اخیر، علی رغم تلاش چین برای ممانعت از برگرداندن پاکستان به لیست خاکستری grey list بدلیل عدم حمایت کشورهای دیگر چین نتوانست در ممانعت از بازگشت پاکستان به این لیست توفیق یابد.

◀️ادعا می شود از سال 2008 هیچ کشوری از لیست سیاه خارج نشده است.
◀️در حالی که علی رغم خصومت آمریکا با کوبا این کشور در سال 2014 بواسطه اقدامات خود در انطباق با اکشن پلن اش از جانب نشست عمومی که آمریکا هم در آن عضو است مورد تشویق قرار گرفته و از لیست تحت پایش خارج شد.

◀️ادعا می شود که گروه ویژه اقدام مالی صرفا یک نهاد نظارتی بین المللی است وهمان طور که کسی ما را به تبعیت از بازل ملزم نمی کند این هم اختیاری است و می توان هشدارها و توصیه های آن را نادیده گرفت

◀️ گروه ویژه اقدام مالی فراتر یک نهاد مشورتی یا نظارتی است چرا که از کشورها می خواهد که قوانین و مقررات خود را در راستای اجرای توصیه های 40 گانه و بکار گیری رویه های قانونی، نظارتی و اجرایی اصلاح نمایند و به طور مشخص پولشویی و تامین مالی تروریسم را جرم انگاری کنند. تراکنش ها را به طور مستمر رصد کنند و مشتریان احراز هویت شوند و این رصد کردن نه صرفا جهت کسب اطلاع بلکه درصورت لزوم با نتایج عملی همراه باشد و مثلا بتواند به توقیف اموال فرد خاطی منجر شود.

◀️انتظار حفظ روابط مالی از سایر کشورها از جانب کشوری که در لیست اقدام متقابل است مانند آن است که فردی مشکوک به یک بیماری خطرناک مسری از دوستان انتظار داشته باشد که او را در آغوش بکشند.

◀️ادعا می شود که باوجود مراجع دیگر چون کمیته نظارت بانکی بازل می توان به جای تمرکز بر توصیه های fatf برای کاهش ریسک پولشویی به آن نهادها رجوع کرد.

◀️کمیته نظارت بانکی بازل مصرانه در توصیه های خود در زمینه ریسک پولشویی صراحتا تاکید می کند این توصیه ها کاملا منطبق و در راستای اجرای توصیه های 40 گانه fatf است و "به هیچ وجه نباید به عنوان مکمل و یا چیزی اضافه بر توصیه های fatf انگاشته شود".

◀️ادعا می شود که با اتصال به نظام مالی روسیه نظام مالی ایران تحریم ناپذیر می شود.

◀️این ادعا بسیار بی پایه و غیر کارشناسی است. نه روسیه، نه چین، نه عراق و نه هیچ کشور دیگر حاضر نخواهد بود در صورت وارد شدن ایران در لیست اقدام متقابل با بخش مالی ایران تعامل داشته باشد.

◀️تصور کنید در یک فرودگاه مسافری اعلام کند که اجازه نخواهد داد وی را تفتیش کنند. شاید این مسافر حق داشته باشد ... اما اگر این فرودگاه چنین درخواست نابجایی را بپذیرد خطوط هوایی حاضر به ارایه سرویس برای مسافران کشور مزبور نخواهند بود.

◀️ادعا می شود که اکشن پلن توافق شده با fatfفرصت رصد م