📃اقتصاد کینزی به زبان ساده

📃اقتصاد کینزی به زبان ساده

✍دکتر امیرحسین خالقی با الهام از کتاب معرفت شناسی اقتصاد دکتر موسی غنی نژاد

🔹کینز اقتصاد دان مشهور زمانی گفته بود در طول تاریخ همیشه میل بشر به پس انداز قوی تر از میل به سرمایه گذاری بوده است. حرف او این بود که مردم ترجیح می دهند ثروتی که پس از رفع نیازهای مصرفی شان می مانند را پس انداز کنند تا آنکه خطر کنند و پول بی زبان را برای تولید ثروت بیشتر و خیر جمعی به کار اندازند.

🔹از این رو مرد اقتصاددان استدلال می کرد اینکه ملت به جای مصرف یا سرمایه گذاری سراغ پس انداز می روند، برای اقتصاد خوب نیست. این به معنای کم شدن تقاضا در اقتصاد است و باعث می شود که بخشی از منابع اقتصادی جامعه در سمت عرضه و تولید بیکار بمانند.

🔹او معتقد بود که اگر سرمایه گذاری و مصرف به مقدار کافی بود و تقاضا وجود داشت، آن منابع دیگر بیکار نمی ماندند. پیشنهادش این بود که دولت ها دست به کار شوند و با تحریک تقاضا ریشه این بیکاری را بخشکانند. او می گفت هرچقدر جامعه ثروتمندتر باشد، از آنجا که میزان پس انداز بالاتر می رود، این مشکل حادتر هم می شود.

🔹اهل دل می گفتند اینکه تقاضا پایین است و باید آن را افزایش داد، خیلی مبهم است، بیشتر توضیح می دهید؟ جواب کینز این بود، اگر می بینید تولید به حد کافی نیست و به آن حد "تولید بالقوه" مطلوب نرسیده است و بیکاری هست، به خاطر کمبود تقاضاست.

🔹منتقدان می گفتند اگر تولید و عرضه به حد کافی نیست، شاید قرار بوده چنین باشد، اینها اگر تولیدکننده بودند با همین شرایط محصولی مناسب که خواهان داشته باشد تولید می کردند، وانگهی اگر خیلی مشکل تقاضا دارند، جنس خوب بیرون از کشور هم خریدار دارد، صادر کنند تا مشکل حل شود. اگر نمی توانند شاید عیب از خودشان باشد یا مقرراتی که دست و پایشان را بسته است.

🔹کینز پاسخ می داد: خیر، اگر دولت دست بجنباند و با سیاست های مناسب تقاضا را بالا می برد، می بینید که تولید به حد بالقوه و مطلوب می رسد و مسائل حل می شود. می پرسیدند: آن حد مطلوب را چطور بفهمیم؟ پاسخ می شنیدند: اگر بالا بردید و از جایی به بعد دیدید به جای افزایش تولید و اشتغال به تورم انجامید، بدانید که ظرفیت خالی پر شده است و به حد مطلوب رسیدید.

🔹در عمل چه شد؟ در بسیاری موارد تورم بالا رفت بدون آنکه بیکاری پایین بیاید. در نگاه اول هم به نظر می رسید، دولت مداخله ای می کند و بعد از رفع و رجوع شدن مشکل می تواند کنار بایستد و اقتصاد کار خودش را می کند، ولی هرچقدر جلو رفتیم نیاز به مداخله ها بیشتر و بیشتر شد و کسر بودجه های بالا و ناکارآمدی اقتصاد حاصل این سیاست ها بود. به نظر می رسد مداخله دولت ها در اقتصاد خیلی عاقبت ندارد، والله اعلم.


🔹کانال اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari