احمد میدری، معاون رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی (بخش ۱)

احمد میدری، معاون رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ( بخش 1)

دولت اصلاحات، کشور را با خط فقر سی درصد تحویل گرفت و در سال 1384 با خط فقر هجده درصد تحویل داد. اما آقای روحانی،دولت را در شرایطی تحویل گرفت که خط فقر، بالای 32 درصد بوده و در پنج سال اخیر این رقم کنترل شده اما تقریبا حدود سی درصد مانده است. اگر فقر را به تفکیک شهرها نگاه کنیم مقایسه ی پراکندگی ناآرامی های اخیر در شهرهای مختلف، قابل تامل تر خواهد بود. مثلا در تهران، خط فقر حدود هجده درصد است اما در استان خوزستان،از جمله شهر ایذه و باغ ملک که دچار ناآرامی شد،خط فقر بالای پنجاه درصد است. این عدد در استان سیستان و بلوچستان نیز بالای پنجاه درصد است. باید بپذیریم که وضعیت فقر در این شهرها،اسفناک است...

ما برای اولین بار استخراج کردیم که در ایران چه تعداد بچه به مدرسه ی ابتدایی نمی روند. تلاش کردیم بفهمیم فقر مسکن که مهم ترین عامل ضربه به طبقات متوسط است و فقر سلامت و فقر خوراکی در ایران به چه میزان است؟ چند درصد از مردم به تسهیلات بانکی دسترسی دارند؟ ما این داده ها را استخراج و راه حل های خودمان را هم به دولت ارائه کرده ایم. ما تلاش کردیم به شیوه ی علمی و با عدد و رقم به مسئولین نشان دهیم که فقر به چه میزان و در چه ابعادی در کشور وجود دارد. یکی از مهم ترین مشکلات عمومی کشور ما، فقدان آمار صحیح است. مثلا مرکز آمار، تعداد کودکانی که در مقطع ابتدایی به مدرسه نمی روند را 500 هزار نفر می دانست. در سال 1395 ما در معاونت رفاه با همکاری وزارت آموزش و پرورش، اقدام به شناسایی این کودکان کردیم. فرآیند شناسایی به این صورت بود که کد ملی دانش آموزان ثبت نام شده در دوره ابتدایی تطبیق داده شد. مقایسه فوق نشان داد که در سال تحصیلی 1395- 1394 تعداد 134395 کودک خارج از تحصیل در کشور وجود دارد و نه پانصد هزار نفر.

پس از تلاش های فراوان و هماهنگی های صورت گرفته، شماره تماس سرپرست این کودکان به دست آمد و از طریق مصاحبه ی تلفنی با نود هزار نفر از خانواده های ایشان تماس گرفته شد و اطلاعات این کودکان و دلایل بازماندگی از تحصیل آن ها به تفکیک استان و شهرستان استخراج شد. پس از انطباق لیست اعلامی آموزش و پرورش با پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان در وزارت متبوع، مشخص شده که اولا سرپرست 110014 کودک شناسایی شده، یارانه دریافت می کنند و دسترسی به اطلاعات خانوار آنها در معاونت اجتماعی وزرات متبوع وجود دارد و دسترسی به اطلاعات خانوار 24381 کودک نیز به علت عدم دریافت یارانه امکان پذیر نبود.

ثانیا، از بین 110014 کودک شناسایی شده، 55056 کودک، تحت پوشش نهادهای حمایتی بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) هستند که 38 هزار کودک،تحت پوشش بهزیستی و 25332 کودک، تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) قرار دارند و همچنین 8277 کودک نیز تحت پوشش هر دو سازمان می باشند. همچنین 49 درصد از کودکان شناسایی شده، پسر و 51 درصد دختران هستند. در مجموع، با توجه به اطلاعات بدست آمده، معلولیت، فقر و دوری از مدرسه، سه عامل بازدارندگی از تحصیل در کشور ما هستند که باید با اتخاذ سیاست های مناسب به مقابله با آن پرداخت. به نظر می رسد پنجاه هزار نفر از کودکان ایرانی به دلیل فقر به مدرسه ابتدایی نمی روند.

برگرفته از ماهنامه "اندیشه پویا"، شماره 48، دی و بهمن 96
http://s9.picofile.com/file/8317047334/%D8%A7%D8%AD%D9%85%D8%AF_%D9%85%DB%8C%D8%AF%D8%B1%DB%8C.jpg