🇮🇷تحولات قد در دنیا و ایران.. ✍محمد کریمی استاد دانشگاه واشنگتن در تاکوما سوم آبان ۱۳۹۵

🇮🇷تحولات قد در دنیا و ایران

✍محمد کریمی استاد دانشگاه واشنگتن در تاکوما سوم آبان ۱۳۹۵

🔹قد یکی از مهم ترین شاخص های سلامت است: شاخصی تجمعی است که حامل نشانه هایی از تغییرات محیط رشد انسان از لقاح تا حدود بیست سالگی است.

🔹ادبیات نسبتا بزرگی نشان می دهد که احتمال ابتلا به و مرگ و میر ناشی از عموم بیماری ها "به طور متوسط" در افراد بلندقدتر کمتر است.

🔹ادبیات دیگری، که قدمت آن به اوایل قرن بیستم بر می گردد، نشان می دهد که افراد بلندقدتر درآمد بیشتری کسب می کنند. مقاله مهمی از Case and Paxton اخیرا نشان داد که افرادی که قدشان بلندتر است، "به طور متوسط" از هوش و توانایی های ادراکی بالاتری نیز برخوردارند.

🔹رابرت فوگل از غنای اطلاعاتی قد استفاده کرد تا در غیاب شاخص های مرسوم، مانند مصرف سرانه، سیر تغییرات استاندارد زندگی در چند سدهٔ گذشته را توضیح دهد. به عنوان مثال او از اطلاعات تاریخی مربوط به قد استفاده کرد و نشان داد که در غرب قد به طور مستمر در بیش از یک سدهٔ گذشته افزایش یافته است.

🔹افزایش قد در غرب چنان بوده است که موجب تعجب گشته است. به عنوان مثال، هلندی ها که در اواسط قرن نوزدهم از جمله کوتاه قامت ترین مردم اروپا بودند، اکنون از جمله بلند ترین ها هستند (در هلند متوسط قد از حدود ۱۶۰ بهبیش از ۱۸۰ سانتیمتر رسیده است). این افزایش قد، که بطور مستمر صورت گرفته است، در مدت زمانی آنقدر کوتاه اتفاق افتاده است که مشکل بتوان آن را به عوامل وراثتی نسبت داد. از نظر فوگل و قاطبهٔ علما، عامل اصلی توضیح دهندهٔ رشد مستمر قد، رشد اقتصادی و بهبود کیفیت زندگی و تغذیه بوده است.

🔹من چندین سال است که ناموافقانه به دنبال یافتن آماری از تغییر قد در ایران و عوامل توضیح دهندهٔ آن هستم. اخیرا اما به مقاله ای در گاردین و از آن به مقالهٔ مهمی در eLife برخوردم. از قرار معلوم، از جهت افزایش قد، ایران در زمرهٔ سرآمدان ملل بوده است. قد متوسط مردان با افزایشی ۱۶.۵ سانتیمتری، از متوسطی در حدود ۱۵۷.۱ در سال ۱۹۱۴ به متوسطی در حدود ۱۷۳.۶ در سال ۲۰۱۴ رسیده است. از نظر افزایش قد متوسط مردان در این بازهٔ زمانی، ایران بعد از کره جنوبی (با حدود ۲۰ سانیمتر افزایش) در رتبهٔ دوم قرار دارد.

🔹رشد متوسط قد زنان در ایران اما بسیار کمتر از آن در مردان بوده است. در حالیکه در کره جنوبی رشد متوسط قد زنان نیز در این بازهٔ زمانی ۲۰ سانتیمتر بوده است، در ایران متوسط رشد قد زنان در حدود ۱۱.۲ سانتیمتر بوده است.

🔹لینک های مقالهٔ گاردین و مقالهٔ اصلی که "چند صد" محقق در نوشتن آن نقش داشته اند را برای شما می گذارم. در قسمت منابع جانبی، فایل اکسلی را پیدا کردم که در آن نام ۲۹ مجموعهٔ دادهٔ استفاده شده از ایران در آن ذکر شده است.
🔹معدود اقتصاددانان ایرانی هستند در زمینهٔ اقتصاد بهداشت فعالیت می کنند. بنا به تجربهٔ من، یکی از دلایل آن مشکلات داده است. دانستن اینکه چه منابعی کجا هستند شاید کمکی به توجه بیشتر به این مقوله بکند.

https://www.theguardian.com/science/2016/jul/26/tall-story-men-and-women-have-grown-taller-over-last-century-study-shows

https://elifesciences.org/content/5/e13410/article-data

🔹کانال اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari