عواقب اجتماعى استرس.. ✍دکتر محمد طبیبیان.. تنش روانى یا استرس در حد فرد آثارمخربى دارد

عواقب اجتماعى استرس

✍دکتر محمد طبیبیان

تنش روانى يا استرس در حد فرد آثارمخربى دارد. مطالعات مختلف نشان مى دهد كه افرادى كه به صورت طولانى مدت در شرايط تنش زا به سر مى برند،اين شرايط زندگى ازجمله سبب ترشح هرمون هايى در بدن مى شود كه به ايجاد بيمارى هاى مختلف يا ايجاد زمينه ابتلا به بيمارى منجر مى گردد. از جمله ديابت و بيمارى هاى قلب و عروق و سرطان. علاوه بر آن تداوم تنش روانى و درگيرى در يك زندگى همراه با استرس، بر كاركرد اجتماعى و شغلى افراد نيز تاثير اعمال مى كند. از جمله مشكلات محيط كار يا بى مبالاتى هايى در سطح روابط اجتماع كه بزهكارى تلقى مى شود.
هنگامى كه شرايط اجتماعى براى بخش هاى قابل ملاحظه اى از جامعه و براى مدت طولانى تنش زا باشد اين امر به ظهور علائم اجتماعى مختلفى هم منجر مى شود كه به صورت معمول قابل تفسير و توضيح نيستد.
به عنوان مثال دو مورد تاريخى قابل ذكر است. درسال ١٥١٨ ابتدا در فرانسه و بعد در برخى نقاط ديگر اروپا پديده اى ظهور كرد به نام 'طاعون رقص'(تصوير زير يك نقاشى از اين دوران). به اين ترتيب كه افراد بدون دليل در معابر به رقص مشغول مى شدند و بين چهار تا شش روز مدام در گروه هايى مى رقصيدند تا از خستگى از پا مى افتادند و برخى مى مردند. گمانه هاى مختلفى براى اين پديده مطرح مى شد از جمله مسموميت غذايى كه با اندكى بررسى مرود مى گرديد. دولت فرانسه با اين تصور كه رقصيدن اين افراد يك ميل درونى است محل و اركستر تعيين كرد كه نوازندگان بنوازند و هركس مايل بود در آن محل برقصد تا اين نياز بر طرف شود. اما آن گروه هاى رقصنده خيابانى نيازى به اركستر نداشتند. پديده هاى مشابهى در نقاط مختلف اروپا در شهر هاى آلمان و هلند نيز ظهور كرد.
از جمله مورد مشابهى هم در ژاپن در سال ١٨٦٧ رخداد كه حدود چهار ماه به طول انجاميد. دورانى كه به انقلاب ميجى موسوم است و انتقال قدرت از سامورايى هاى محلى به امپراتور ميجى و بحران ناشى از ترس از استعمار كه به چين رسيده بود و محاصره ژاپن توسط ناوگان آمريكا موجب ايجاد شرايط روحى بحرانى بى سابقه اى شد در بين بخش هاى وسيعى از مردم ژاپن.
اين رخداد به دليل خواندن دسته جمعى آوازى به نام ' اى جا نيا كا' به همين نامثبت شده است. دليل اين امر را تاريخ دانان ژاپنى تلاش در پذيرش ذهنى حوادث عظيمى كه در حال رخدادن بود مى دانند.
در مورد طاعون رقص در اروپا هنوز جمع بندى مورد قبول همه وجود ندارد اما مقبول ترين تفسير اين است كه شرايط اقتصادى فلاكت بار، شرايط اجتماعى بحرانى و احساس عدم اطمينان و نا اميدى وسيع منجر به اين رخداد شد. يعنى اصولا اين حركت ها رقص نبوده اند، بلكه پرش عصبى غير قابل كنترل دست و سر بوده كه به ساير اعضا بدن سرايت مى كرده و اين حالت هيستريك و تشنج عصبى به صورت واگير به افراد ديگرى كه دچار همان شرايط تنش روانى بوده اند نيز سارى مى شده است.
چنانكه در فرانسه اين پديده به اين نحو ظاهر شد كه يك زن در خيابان ظاهر شد كه دست و سر و پاى او به صورت غير قابل كنترل و غير قابل توقف تكان مى خورد و ديگران كه بيشتر زن بودند هم به دنبال او با همان نوع حركت جمعيتى هايى را ايجاد كردند كه به صورت مداوم براى چهار تاشش روز به حركت بودند تا از پا در مى آمدند. اين كه ورود تنش و فشار عصبى به جامعه چه رخداد هايى را وراى آثار فردى نامناسب و خطرناك و بلكه به صورت آثار اجتماعى ايجاد مى كند هنوز كاملا مطالعه شده و شناخته شده نيست و ممكن است به صورت رخداد هاى عجيبى و غير قابل پيشبينى ظاهر شود.
منبع: کانال نگارنده

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari