لطفا ما را در فرآیند رقابت حذف نکنید وگرنه شکایت می‌کنیم!

لطفا ما را در فرآیند رقابت حذف نکنید وگرنه شکایت می‌کنیم!

دیدم که انجمن شرکت‌های خدمات مسافرتی نامه‌ای به مدیر سایت علی‌بابا و زورق زده و ضمن شکایت از این که این سایت بلیط هواپیما را به صورت «بی‌ضابطه» نه درصد ارزان‌تر از سایر آژانس‌‌ها به مشتری می‌فروشد، این کار را موجب زیان به آژانس‌داران دانسته و تهدید به شکایت و پیگیری قانونی کرده است!

یک لحظه تصور کنیم که چه انجمن‌های دیگری می‌توانند چنین نامه‌هایی صادر کنند: انجمن هتل‌داران به سایت Airbnb نامه بدهد که قیمت‌هایش به صورت بی‌ضابطه نه تنها ۹ درصد بل‌که گاهی ۹۰ درصد ارزان‌تر است، انجمن تاکسی‌رانان به شرکت‌های تاکسی اینترنتی نامه بدهند که قیمت‌های‌شان گاهی ۲۰۰ درصد ارزان‌تر است، انجمن تلگرام‌داران به شرکت‌های تلفن و پست الکترونیک نامه بزنند که با مجانی کردن هزینه مبادله پیام باعث ضرر و زیان به صاحبان محترم خطوط تلگرام شده‌اند. انجمن درشکه‌رانان به سازندگان قطار و خودرو نامه بزنند که با معرفی ماشین‌‌های‌شان و پایین آوردن بی‌ضابطه هزینه حمل کالا و مسافر باعث زیان به درشکه‌داران محترم شده‌اند، انجمن شمع‌سازان از دست ادیسون به دادگاه شکایت می‌کنند که با ارزان کردن هزینه روشنایی باعث زیان به آنان شده‌ است و الخ.

جوزف شومپتر اقتصاددانان مشهور، مفهوم «تخریب خلاق» (Creative Destruction) را برای توصیف همین شرایط وضع کرد: فناوری جدید می‌آید و با ارائه کارایی به‌تر فناوری قدیمی را از بازار بیرون می‌کند. اگر این فرآیند تخریب خلاق نبود، بشریت هم‌چنان در زندگی قدیمی‌اش درجا می‌زد. یک کشور هر قدر که این فرآیند تخریب خلاق و رقابت را بیش‌تر تشویق کند، طبعا استانداردهای زندگی و رقابت‌پذیری بنگاه‌هایش هم با سرعت بیش‌تری رشد می‌کنند.

آیا می‌پرسید که خب آیا به قیمت نابودی دارایی‌هایی که در آژانس‌های هواپیمایی جمع شده نیست و به زیان جامعه نخواهد بود؟ شاید در قسمت بعدی این بحث را ادامه دادیم.

پ.ن: متوجهم که نوشتن «درصد کاهش» گاهی گیج کننده است چون معمولا فرض می‌کنیم که صد درصد کاهش یعنی رسیدن متغیر به صفر. من این‌جا منظورم مقدار پس از کاهش در صورت کسر بود، یعنی تفاضل قیمت تقسیم بر قیمت جدید می‌شود ۲۰۰ درصد (به عبارت دیگر قیمت جدید یک سوم قیمت اولیه است). شاید به‌تر بود به همان شیوه رایج‌تر می‌نوشتم. مشکل آن شیوه این است که اثرش خطی نیست و گاهش اندازه اثر واقعی را پنهان می‌کند./منبع کانال نویسنده:
@hamedghoddusi

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari