📈چرا رشد نقدینگی با تورم نمی‌خواند؟

📈چرا رشد نقدینگی با تورم نمی خواند؟

✍️یادداشت دوست گرانقدر جناب علی ناصری در خصوص علت نابرابری رشد نقدینگی و تورم.

✅خلاصه کلام این است که هریک از اجزای نقدینگی وزن یکسانی در ایجاد تورم ندارند و در روش های مدرن امروزی مانند روش دیویسیا نحوه وزن دهی به اجزا نقدینگی تغییر کرده است.

◀️طبق رابطه مقداری پول در اقتصاد، رابطه مستقیمی بین رشد نقدینگی و رشد قیمت‌ها یا همان تورم وجود دارد. یعنی انتظار داریم با افزایش نقدینگی، تورم نیز افزایش یابد، حال آنکه به‌رغم افزایش نقدینگی، نرخ تورم در سال‌های اخیر روند کاهشی داشته است. چه عواملی باعث تضعیف یا نقض این رابطه شده است؟

◀️با تغییر نسبت پول و شبه پول که اجزای تشکیل‌دهنده نقدینگی هستند، کیفیت نقدینگی در دسترس افراد جامعه، دچار تغییر و تحول شده است. پرسش آن است که تغییر در ترکیب نقدینگی چه اثراتی در سیاست‌گذاری بازار پولی و کل اقتصاد برجای می‌گذارد؟ و چگونه می‌توان اثرات تغییر در ترکیب نقدینگی را مورد بررسی قرار داد؟

◀️برای پاسخ به پرسش‌هایی از این نوع که در همه آنها حجم پول یا میزان نقدینگی، متغیر ثابت در همه سوالات است، برخی اقتصاددانان بر شیوه محاسبه حجم پول متمرکز شده‌اند.

◀️روش مرسوم در بانک مرکزی برای محاسبه حجم پول، استفاده از روش جمع ساده است. در این روش موجودی هر یک از مولفه‌های پولی، استخراج شده و مجموع آنها را به‌عنوان حجم پول در نظر می‌گیرند. برای نمونه، نقدینگی، حاصل جمع پول و شبه پول است. مولفه‌های تشکیل‌دهنده پول شامل اسکناس و مسکوک در دست اشخاص و سپرده‌های دیداری نزد بانک‌ها و موسسات اعتباری و مولفه‌های تشکیل‌دهنده شبه پول سپرده‌های قرض‌الحسنه پس‌انداز و سایر انواع سپرده‌های سرمایه‌گذاری مدت‌دار است.
◀️بانک مرکزی با استخراج و جمع هر یک از این مولفه‌های پولی، موجودی پول و شبه پول موجود در جامعه را استخراج کرده و با تجمیع آنها حجم نقدینگی را به‌دست می‌آورد.
◀️برخی از اقتصاددانان از جمله فریدمن به ضعف‌های روش جمع ساده اشاره کرده و استفاده از شاخص‌های وزنی برای محاسبه حجم پول را پیشنهاد کردند. مطالعات انجام شده نشان داده که محاسبه حجم پول به روش جمع ساده اگر چه از نظر حسابداری صحیح است ولی از منظر ارائه تحلیل‌های اقتصادی دارای کاستی‌های عمده‌ای است. امروزه کشورهای توسعه‌یافته به منظور حل این مشکل و ارائه تحلیل‌های دقیق در حوزه سیاست‌گذاری اقتصاد از شاخص دیویسیا (DIVISIA) استفاده می‌کنند.

✅لینک کامل مطلب در دنیای اقتصاد:
https://goo.gl/2dM1BH

🔹کانال اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari