🔵تئوری بازیها، بازی جوجه و رفتار امروز جامعه ما.. ✍️سعید فلاح تفتی. دکتری مدیریت استراتژیک

🔵تئوري بازيها، بازي جوجه و رفتار امروز جامعه ما

✍️سعيد فلاح تفتي
دكتري مديريت استراتژيك

با اينكه قوانين راهنمايي و رانندگي طوري نوشته شده كه حق تقدم وسایل نقلیه در مسیرهای فرعي به اصلي، ورود به ميادين و ... به طور كامل و دقيق تعريف شده، ولي در بسياري موارد شاهد عدم رعايت این قوانین توسط برخي رانندگان هستيم، به طوريكه حتي موقع خروج از پاركينگ منزل يا محل كار در حاليكه خيابان يكطرفه است، بايد مراقب عبور انواع و اقسام وسايل نقليه از هر دو طرف باشيم.
اين رفتار ناپسند ترافيكي، جديدا به برخي (بخوانید بسياري) از عابرين پياده هم سرايت كرده كه بدون توجه به قوانين و بي اعتنا به وجود پل هوايي و خط عابر پياده، هر نقطه اي از کوچه، خيابان، چهارراه و حتی اتوبان و بزرگراه را براي عبور خود انتخاب مي كنند...

🔴 تئوري بازيها(Game Theory) و بازي جوجه (Chicken Game)

بازی جوجه، یک مدل مؤثر برای بررسی تلاقی‌های دو بازیکن در نظریه بازی‌ها است. قانون بازی این است که در حین اینکه هیچ‌یک از دو بازیکن تمایلی به تسلیم شدن در مقابل دیگری ندارد، بدترین نتیجه این است که هیچ‌کدام تسلیم نشوند. انتخاب واژه «جوجه» برای این بازی ریشه در یک بازی خیابانی دارد که در آن دو راننده به سمت هم در یک امتداد با سرعت زیاد حرکت می‌کنند و یکی باید از مسیر خارج شود وگرنه هر دو با هم برخورد می‌کنند و کشته می‌شوند. در حالتی که یکی از راننده‌ها خود را از مسیر خارج کند، آن راننده بازنده است و او را به خاطر ترسو بودن «جوجه» خطاب می‌کنند؛ و راننده‌ای که در مسیر باقی‌مانده بود برنده اعلام می‌شود. این واژه در علوم سیاسی و اقتصادی خیلی رایج است.

🔵 امروزه شاهد بازي جوجه در حداقل چهار سطح جامعه هستيم:
١- در رانندگي و مخصوصا مسيرهاي فرعي به اصلي يا ورود ممنوع: هيچكدام از راننده ها حاضر به توقف نيستند تا ديگري نقش جوجه را بازي كند.

٢- در رفتار عابرين پياده و رانندگان وسيله نقليه: هيچيك حاضر به توقف نيستند تا ديگري نقش جوجه را بازي كند.

٣- در سازمان ها، شركتها و ادارات: دو يا چند اداره يا دو همكار حاضر به توقف رفتارهاي عليه يكديگر نيستند تا ديگري نقش جوجه را بازي كند.

٤- در زندگي شخصي خانوادگي و اجتماعي از قبيل رفتار زن و شوهر، فرزندان، اقوام، همسايه ها و ...: هيچكدام از طرفين حاضر به توقف رفتارهاي خود نيستند تا ديگري نقش جوجه را بازي كند.


مراقب باشيم در دام هاي چهارگانه فوق نيفتيم چون يا بايد نقش جوجه را بازي كنيم، يا هيچيك تسليم نشويم، با هم برخورد كنيم و به يكديگر خسارت هاي جاني، مالي، رواني، عاطفي و سازماني وارد نماييم.

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari