📖درسی از تاریخ: اقتصاد سیاسی افزایش قیمت ارز و تورم.. ✍دکتر محمد طبیبیان

📖درسی از تاریخ: اقتصاد سیاسی افزایش قیمت ارز و تورم

✍دکتر محمد طبیبیان

🔹حاتم بخشى هاى حكومتى+ هزينه هاى بى پروا و بدون برسى هزينه فايده==> كسرى بودجه==> افزايش نقدينگى==> تورم، افزايش قيمت كالاها، دارايى ها و ارز خارجى.

🔹اين داستانى ساده اى است كه عمدتا از دهه ١٣٥٠ شروع شد و در واقع بنياد اقتصاد، سياست و جامعه را در معرض توفان قرار داد و از تجربه هم درسى گرفته نمى شود.

🔹در اين داستان غم انگيز چيزى پنهان است كه مورد حيرت اينجانب شده است. در اوائل دهه ١٣٦٠ من در سازمان برنامه بودم و تورم موضوعى بود كه مردم از آن در رنج بودند و روزنامه هم و مقامات هم در مورد آن صحبت مى كردند. روزى در تعطيلات نوروز به اصفهان رفتم براى ديدن آشنايان مرد مسنى از آشنايان كه تحصيلات قديم داشت پرسيد دليل اين تورم چيست؟ براى او توضيح دادم كه اگر حجم پول زياد شود و حجم كالاها و توليد و دارائى ها ثابت باشد پول بيشتر به دنبال همان كلاها و داريى هاى واقعى خواهد افتاد و چاره اى نيست جز اين كه قيمت ها بالا برود چون منطقا قيمت يعنى تعداد ريال براى يك واحد كالا. اگر ريال بيشتر باشد يعنى قيمت بالاتر.

🔹ريال هاى اضافى را هم حكومت از طريق بانك مركزى ايجاد مى كند تا انواع هزينه خود را بپوشاند، هزينه اى كه بسيار بيش از در آمد متعارف دولت است. آن فرد مسن پرسيد كه پس چرا اين مشكل را حل نمى كنند؟ گفتم كسانى كه در دولت و مجلس و ساير جاىگاه هستند تازه كار و بدون اطلاع هستند. آن فرد روستايى گفت نمى تواند به دليل بى اطلاعى باشد چون آنچه را تو گفتى من هم فهميدم! اين گفته آن فرد چشم مرا به واقعيت جديدى باز كرد اما دليل اين كه اين مكانيزم خطر ناك كه در جهان طى چند قرن اخير دودمان حكومت هاى متعددى را بباد داده شده، ديده نمى شود يا انكار مى شود هنوز براى من روشن نشده و پيوسته اسباب تحير من بوده است.
📖منبع:
@MohammadTabibian

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari