نفرین نفت و رشد قسمت (۳): نفت وخون

نفرین نفت و رشد قسمت (3): نفت وخون
🌎 پس از دو شوک نفتی در اوایل دهه 70 و 80 میلادی مکزیک، ونزوئلا و اندونزی با بحرانهای سیاسی داخلی مواجه شدند.
🌍 لیبی با کودتا و حکومت نظامی و الجزایر با جنگهای داخلی پر خشونت و خونباری روبرو شدند.
🌎 رئیس جمهور ونزوئلا "کارلوس اندرز پرز رود ریگز " که در اولین موج افزایش قیمت نفت بین سالهای 1973 تا 1979 رئیس جمهور ونزوئلا شد ادعا می کرد که بزودی قدرت بزرگ آمریکای لاتین - خواهد شد و شعار "ونزوئلای بزرگ " را بر سر زبان مردم انداخت. او چنین مطرح می کرد که حتی امریکا در همه زمینه ها به ونزوئلا وابسته خواهد شد.
🌍 صدام حسین به دنبال رهبری 'شعب العربی' بود و اینکه بتواند با سازماندهی حزب بعث و خرید های نظامی کلان قدرت شماره یک منطقه شود.
🌍 حکومت نیجریه ادعا می کرد یکی از بزرگترین و پر جمعیت ترین کشور های آفریقا است و با آن در آمد نفت لیاقت رهبری آفریقا را دارد و ابر قدرت فردای دنیا خواهد بود. به دفعات حکومتهای نظامی و غیر نظامی در کشور بر سر کار آمد. وکشمکش بر سر در آمد های نفتی ادامه یافت. آخرین دولت نظامی به ریاست 'سانی آباچا' قسمت عمده در آمد نفت را ضایع و خرج فساد کرد و مردم مناطق مختلف ازجمله مناطق نفت خیز را در فقر بی سابقه فرو برد.
🌍 شاه ایران میخواست به " تمدن بزرگ" دست یابد. در زمینه اقتصادی پیشنهاد می کرد که "چشم آبی ها" کشور داری را از او بیاموزند. با استفاده از در آمد نفت دست به تخریب نهاد های اقتصادی نو پا زد. نهاد های خصوصی را دولتی کرد، صنایع خصوصی نوپا را از طریق کنترل قیمت، واردات کلان و مخدوش کردن حقوق مالکیت تحت فشار قرارداد و محیط فعالیت را بنحوی بحرانی کرد که بین سالهای 1354 هجری شمسی تا وقوع انقلاب اسلامی بزرگترین فرار سرمایه تا آن زمان از کشور به وقوع پیوست. چند حزب حکومتی و دست نشانده را نیز تحمل نکرده منحل کرد و پس از ایجاد یک حزب واحد اعلام کرد که هرکس با نقشه های او مخالف است از کشور برود. نهاد های نظامی را با اسلحه و ساز وبرگ وارداتی تجهیزکرد و به فکر جهانداری افتادکه چنین جاه طلبی هایی همه با در آمد نفت عملی شد.

کانال اقتصاد درگذر تاریخ
https://telegram.me/m_ali_mokhtari