«یارانه سوخت در چنبره پوپولیسم» (دنیای اقتصادی سه‌شنبه ۱ آبان)

«یارانه سوخت در چنبره پوپولیسم» (دنیای اقتصادی سه‌شنبه ۱ آبان)

- دولت روزانه بیش از ۴۰۰ میلیارد تومن فقط برای مصرف بنزین یارانه توزیع می‌کنه.
- از این ۴۰۰ میلیارد تومن یارانه، بیش از ۱۰۰ میلیارد تومن به دهک دهم جامعه (ثروتمندترین‌ها) می‌رسه. سهم دهک اول جامعه (فقیرترین‌ها) نزدیک ۱۰ میلیارد تومنه.
- سهم قاچاقچیان بنزین از یارانه، روزی ۸۰ میلیارد تومنه.

اندازه و اهمیت این ارقام وقتی روشن می‌شه که بدونیم:
- بودجه کمیته امداد روزی ۱۳ میلیارد تومنه.
- قیمت یک اتوبوس نو تقریبا یک میلیارد تومنه.
- قیمت یک قطار مترو، ۴۰ میلیارد تومنه.
- مجموع درآمد فقیرترین دهک جامعه، حدودا روزی ۶۰ میلیارد تومنه؛ یعنی حتی کمتر از سهم ثروتمندان از یارانه بنزین!
- درآمد مالیاتی دولت در سال ۹۶، روزی ۳۲۰ میلیارد تومن بوده.
- بودجه عمرانی یک روز دولت نزدیک به ۱۴۰ میلیارد تومنه.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

گاهی فکر می‌کنیم هر افزایش قیمتی معادل بی‌عدالتی در حق مردمه. بازار بنزین نمونه‌ای از پایین نگه‌داشتن دستوری و مصنوعی قیمته. در عواقب این قیمت پایین، عدالت می‌بینیم؟

اما اگر حقیقتا قصه اینقدر ساده و روشنه، چرا دولت دست روی دست گذاشته و قدمی در جهت اصلاح بازار بنزین برنمی‌داره؟ اونچه این قصه ساده و روشن رو به یک چالش پیچیده و لاینحل تبدیل کرده، به پیشینه سال‌ها سیاست‌گذاری غلط، به نگاه کوتاه‌مدت و روزمره‌نگر سیاست‌گذار، و به بی‌اعتمادی جامعه به حکمرانی اقتصادی برمی‌گرده.

اقتصاد امروز تلنباری از تصمیمات نادرست و ناکارآمد گذشته‌ست. حاصل دیروز و امروز نیست، بلکه ماری‌ست که سال‌ها است در آستین پرورده‎ایم. واقعا کار ساده‎ای نیست که اقتصادی رو که سال‌ها به انواع رانت‎ها و یارانه‎ها عادت کرده، یک‌شبه از زیر آوار نابهره‎وری، نابرابری و فساد، سالم بیرون بکشیم. تک‌تک ما، ذی‌نفعان وضع موجود هستیم؛ وضعی که هر چند نامطلوبه، اما کار و زندگی خودمون را پیرامونش تنظیم کردیم. هر اصلاحی که در بلندمدت وضع ما رو بهتر کنه، در کوتاه‌مدت هزینه بازتنظیم کار و زندگی رو به تک‌تک‌مون تحمیل می‌کنه. به همین دلیل، سیاست‎گذاری در اقتصادی که به سیاست‎های پوپولیستی معتاد شده کار دشواریه.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

اما مگه نه اینکه وظیفه سیاست‌گذار درمان مشکلات اقتصاده،‌ نه مماشات با اونها؟! پس چرا سیاست‌گذار، فکری برای این اقتصاد بیمار نمی‌کنه و برای درمانش آستین بالا نمی‌زنه؟

واقعیت اینه که سیاست‌گذاری که آرامش و سکوت رو به سلامت و زندگی ترجیح می‎ده، جسارت لازم برای درمان بیمار رو نداره، بلکه محافظه‌کارانه راه پیشینیانش رو ادامه می‌ده، و اقتصاد رو در اونچه بهش معتاده رها می‌کنه. فرآیند ترک اعتیاد و بهبود زمان‌بره، ولی افق دید سیاست‌گذار کوتاه. بنابراین با مصلحت‌اندیشی سعی می‌کنه درد ترک اعتیاد رو به بیمار تحمیل نکنه.

امروز دیگه لزوما از سر بی‎خیالی و قدرت‌طلبی نیست که سیاست‌گذار تصمیمات پوپولیستی می‌گیره، بلکه از سر استیصاله!

سوال اینه که اگه مردم بازنده وضع کنونی و برنده اصلی حذف یارانه بنزین و پرداخت یارانه‎های هدفمند هستند، دلیل استیصال و درماندگی سیاست‌گذار چیه؟


جواب این سوال، و شرح مبسوط اینکه چرا حکمرانی اقتصادی کشور در اصلاح بازار بنزین درمونده شده رو در سرمقاله امروز دنیای اقتصاد بخونید 👇
https://www.donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-3455645

#مقاله #دنیای‌اقتصاد