…📖 Building State Capability: Evidence, Analysis, Action

#معرفی_کتاب
#قابلیت_سازی

📖 Building State Capability: Evidence, Analysis, Action

دولت‌ها در هر کشوری نقش مهمی در فرایند توسعه اقتصادی و خدمات‌دهی به جامعه برعهده دارند. آنها پیوسته سرگرم تهیه و تدوین سیاست‌ها و برنامه‌های متنوعی هستند تا به اهداف گوناگون میان‌مدت و بلندمدت توسعه‌ای دست یابند. اما بسیاری از این دخالت‌ها دستاوردهای واقعی بسیار محدودی داشته است؛ مدارس ساخته می‌شود و آموزگاران استخدام می‌شوند بدون اینکه کودکان چیزهای مفید و باارزشی بیاموزند. سیستم‌های پیشرفته رایانه‌ای استقرار می‌یابد بدون اینکه استفاده شوند. برنامه‌های بزرگ و باشکوه نوشته می‌شوند بدون اینکه اجرا شوند.

نتایج بررسی‌های چندین دهه پژوهشگران ارشد در دانشگاه هاروارد و بانک جهانی در این کتاب نشان می‌دهد که این کوتاهی یا ناتوانی در رسیدن به دستاوردهای ملموس و معنادار برای جامعه هدف، ناشی از وجود شکاف در قابلیتها و ضعف در فرایند قابلیت‌سازی دولت است. حل مسائل پیچیده که گریبان‌گیر جامعه هستند و در آینده نیز بیشتر می‌شوند، به قابلیت و ظرفیت سازمان‌ها و دستگاه‌های حکومتی برای اجرای سیاست‌ها و برنامه‌هایی بستگی دارد که آن مسائل را واقعا حل کنند.

پرسش اساسی این است که: چگونه این قابلیت‌ها را ایجاد کنیم و ارتقا دهیم؟ بدون آنکه در دام‌های قابلیت گرفتار شویم. حکومت‌ها بیش از آن‌که نتایج و دستاوردهای مفیدی برای جامعه داشته باشند در راستای کسب مشروعیت ادای موفقیت و پیشرفت را در می‌آورند و فقط خود را شبیه کشورهای توسعه یافته می‌کنند که به این پدیده «تقلید ظاهری» می‌گویند. از طرفی نیز فشار جامعه و افکار عمومی از حکومت این انتظار را دارند که این مسائل پیچیده را خیلی سریع حل کنند و به وضع مطلوب برسانند. این خواسته‌های زیاد در کوتاه مدت همراه با قابلیت پایین حکومت پدیده «تحمیل بار زود هنگام» را موجب می‌شود.

در ادامه کتاب فرآیندی با نام «انطباق تکرارشونده مسئله‌محور» را برای رهایی از این دام‌های قابلیت معرفی می‌کند. این فرایند براساس بررسی تجربیات موفق و ناموفق سایر کشورهای درحال‌توسعه برای حل مسائلی که با آنها مواجه هستند، راهکارهایی را معرفی می‌کند که مناسب با شرایط و بستر واقعی است.

پی نوشت: خبر خوب اینکه آقای دکتر خیرخواهان عزیز این کتاب را ترجمه کرده و تا چند ماه آینده در دسترس علاقمندان خواهد بود.
منبع:
@ToosPolicy

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari