🔵 خلاصه گزارش دیده‌بان جهانی کارآفرینی ایران در سال ۲۰۱۷

🔵 خلاصه گزارش دیده‌بان جهانی کارآفرینی ایران در سال ۲۰۱۷

◽️ امروزه توسعه کارآفرینی به عنوان یکی از مهمترین استراتژی‌های ملی رشد و توسعه اقتصادی در همه جوامع پیشرفته و حتی جهان سوم به شدت مورد توجه سیاستگزاران، دولت‌ها و پژوهشگران دانشگاهی قرار گرفته است.

◽️ براین اساس دیده‌بان جهانی کارآفرینی در سال ۱۹۹۹ با هدف پایش نگرش‌ها و فعالیت‌ها و نتایج (خروجی) کارآفرینی در کشورهای عضو این کنسرسیوم دانشگاهی، با همکاری دانشگاه‌های معتبر جهان تشکیل شده است.

◽️ کشور ایران در سال ۲۰۰۷ میلادی ۱۳۸۶ شمسی با حمایت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موسسه کار و تامین اجتماعی و دانشکده کارافرینی دانشگاه تهران به عضویت دیده‌بان جهانی کارآفرینی درآمده است.

◽️ در سال ۱۳۹۶ (۲۰۱۷) تعداد ۵۴ کشور در اجرای برنامه پژوهشی دیده‌بان جهانی کارآفرینی GEM به عنوان بزرگترین، تخصصی‌ترین و معتبرترین پایش کارآفرینی در جهان شرکت کرده‌اند. این برنامه نوزدهیمن سال اجرای برنامه دیده‌بان جهانی کارآفرینی (GEM) در جهان و یازدهمین سال در ایران است .

◽️ در این برنامه پژوهش بین‌المللی، کشورها بر اساس منطقه جغرافیایی و سطح توسعه اقتصادی دسته‌بندی می‌شوند. کشورهای عضو در سال ۲۰۱۷، در حدود ۶۷.۸ درصد جمعیت جهان و تقریبا" ۸۶ درصد تولید ناخالص ملی را تشکیل می‌دهند.

❇️ اهم شاخص‌های ایران در ۱۳۹۶ در مقايسه با سال ۱۳۹۵ به شرح زیر می‌باشد:

🔸 درک فرصت کارآفرینانه ۱ درصد کاهش و رتبه کشورمان ۴ رتبه افزایش یافته است.

🔸 درک قابلیت کارآفرینانه ۶ درصد کاهش یافته و رتبه کشورمان ۲ رتبه کاهش یافته است.

🔸 قصد کارآفرینانه ۶ درصد کاهش یافته و رتبه کشورمان نیز ۵ رتبه کاهش یافته است.

🔸 ترس از شکست ۴ درصد کاهش یافته و رتبه کشورمان نیز ۳ رتبه افزایش یافته است.

🔸 کارآفرینی به عنوان یک گزینه شغلی مناسب ۴ درصد کاهش یافته و با وجود این رتبه کشور‌مان نیز ۵ رتبه بهبود یافته است.

🔸 منزلت اجتماعی کارآفرینان ۱ درصد کاهش یافته و با وجود این رتبه کشورمان نیز ۳ رتبه افزایش یافته است.

🔸 توجه رسانه‌ای به کارآفرینی ۹ درصد کاهش یافته و رتبه کشورمان نیز ۹ رتبه کاهش یافته است.

🔸 كارآفرينی نوپا تغییری نداشته با وجود این رتبه کشورمان ۴ رتبه کاهش یافته است.

🔸 کارآفرینی تثبیت شده ۱ درصد کاهش یافته و رتبه کشورمان ۱ رتبه کاهش یافته است.

🔸 شاخص کارآفرینی نوآورانه ۱ درصد کاهش یافته است. و رتبه کشورمان ۲رتبه کاهش داشته است.

🔹 عدم تداوم کسب و کار در ایران به میزان ۶ درصد بهبود یافته و رتبه کشورمان در این شاخص ۴۳ رتبه بهبود داشته است.

🔷 یافته‌های دیده‌بان جهانی کارآفرینی و تحلیل‌های صورت گرفته به منظور نیل به اهداف توسعه کارآفرینی و طراحی و تدوین راهبرد ملی کارآفرینی، بهینه محیط کسب و کار، تقویت آموزش و مهارت‌های کارآفرینی، تسهیل تبادل فناوری و نوآوری، ارتقای دسترسی به منابع مالی و سرمایه‌گذاری و ارتقای آگاهی و شبکه‌سازی می‌باشد که منتهی به ارائه توصیه‌های سیاستی گردیده است.

🔷 ازجنبه‌های بسیار مهم گزارش حاضر بررسی علمی و دقیق ارتباط بین توسعه کارآفرینی و اقتصاد مقاومتی و به عبارت صحیح‌تر تاب‌آوری اقتصادی است.

🔷 در این گزارش به منظور پاسخ به این سوال که سطح حداقلی و سطح مطلوب شاخص‌های کارآفرینی (از جمله نرخ استارت آپ و نرخ قصد کارآفرینانه) به منظور دستیابی به سطح قابل قبول تاب‌آوری اقتصادی (سطح ۶۰ درصدی) از تحلیل رگرسیون غیر خطی استفاده شده است.

🔷 نتایج تحلیل‌های رگرسیون غیرخطی نشان می‌دهد که برای دستیابی به سطح ۶۰ درصدی تاب‌آوری اقتصادی، می‌بایست نرخ کارآفرینی نوپا (شاخص استارت آپ) بین ۱۰ تا ۱۵ درصد باشد. یعنی برای اینکه اقتصاد مقاوم داشته باشیم می‌بایست حداکثر ۱۵ درصد جمعیت بالغ جامعه در ۴۲ ماه گذشته کسب و کار جدید و نوپایی را راه‌اندازی کرده باشند. درحالی که روابط فوق کاملا غیرخطی است، رابطه بین کارآفرینی نوآورانه و تاب‌آوری اقتصادی کاملا خطی است و با افزایش شاخص کارآفرینی‌ نوآورانه در کشور تاب‌آوری اقتصادی رشد می‌کند.

✅ بنابراین مهمترین توصیه و پیشنهاد سیاستی نتایج دیده‌بان جهانی کارآفرینی ایران، اتخاذ استراتژی حمایت و تشویق جهت توسعه کارآفرینی نوآورانه و دانش‌بنیان می‌باشد. درحقیقت حمایت از ایجاد و توسعه کسب و کارهای نوآورانه در کشور، اقتصاد مقاوم‌تر خواهد شد.

🔷 درپایان به منظور توسعه و تقویت کآرافرینی نوآورانه و دانش‌بنیان درکشور پیشنهاد می‌شود م