📖این گزارش از ارائه دوست عزیز جناب ساعدی در کنفرانس اقتصاد ایران که شنبه گذشته برگزار شد، تهیه و در روزنامه دنیای اقتصاد منتشر شده

📖این گزارش از ارائه دوست عزیز جناب ساعدی در کنفرانس اقتصاد ایران که شنبه گذشته برگزار شد، تهیه و در روزنامه دنیای اقتصاد منتشر شده است.
به نظرم حاوی اطلاعات مهمی برای علاقه مندان به اقتصاد بین الملل و همچنین توسعه است.👇👇👇

✅زیرپوست برون‌گرایی اقتصاد ایران

✍علیرضا ساعدی

سیاست‌های ابلاغی اقتصادمقاومتی، حاوی مصادیق متعددی در خصوص لزوم دستیابی به رشد درونزای برون‌گرا است؛ اما در داخل، مراجع تصمیم‌گیری در این‌باره هنوز به تعریف، تفاهم و نقشه‌راه مشترکی نرسیده‌اند و در یک کلام اجماع لازم حول آن وجود ندارد. مقایسه زمانی شاخص‌های مربوطه از جمله شاخص رایج تحت عنوان KOF نشان می‌دهد، ایران در کلوب اقتصادهای برون‌گرا قرار نگرفته است؛ این در شرایطی است که فرصت‌های جهانی نیز درحال جابه‌جایی از قطب‌های قبلی اقتصادی به سمت مناسبات جدید است و کشور همان‌گونه که از فرصت‌ها و ظرفیت‌های برون‌گرایی در دهه ۹۰ و ۲۰۰۰ میلادی کمترین بهره‌مندی را حاصل کرد، کماکان نیز به‌نظر نمی‌رسد راهبرد کلانی در این‌خصوص تبیین شده باشد. مرور نقشه رشد اقتصادی در جهان طی چهار دهه گذشته نشان می‌دهد به‌واسطه برون‌گرایی بیشتر، دستیابی به رشدهای اقتصادی مستمر بالای چهار درصد نیز فراگیر می‌شود. این در شرایطی است که رقبای منطقه‌ای ایران از این‌گونه بزنگاه‌های اقتصادی در روند برون‌گرایی منتفع شده‌اند. برای مثال در حوزه تجارت خارجی اگرچه کشور از ظرفیت‌های عضویت در WTO به علت موانع صرفا سیاسی باز مانده است؛ اما مطالعات نشان می‌دهد می‌توان از ظرفیت‌های جدیدی که تحت قراردادهای دو یا چندجانبه تسهیل در تجارت (TFA) حاصل شده است، بهره‌مند شد. به همین نحو نیز در بعد برون‌گرایی صنعتی نیز نبود یک سیاست صنعتی صادرات‌محور از جمله مواردی است که حرکت برون‌گرای کشور را با کندی روبه‌رو ساخته است. این همه درحالی است که به‌واسطه تحریم‌های ظالمانه سال‌های گذشته، در بخش مالی و جریان‌های سرمایه‌ای بین‌المللی و مناسبات بانکی و بازار سرمایه بیشترین و شدیدترین بازماندن از فرصت‌های برون‌گرایی را می‌توان ملاحظه کرد.

براساس پژوهش انجام شده، شاخص‌های اقتصادی برای تبیین وضعیت برون‌گرایی را می‌توان عموما حول سه راس اصلی یک مثلث یعنی راس اول تجارت، راس دوم تولید و راس سوم سرمایه تعمیم داد. بررسی‌های تطبیقی در کشورها نشان می‌دهد که معمولا برون‌گرایی در این سه حوزه همزمان با هم رخ نداده است، بلکه ابتدا روند از برون‌گرایی تجاری آغاز شده و در مرحله بعدی به تولید برون‌گرا و پس از آن به برون‌گرایی مالی و سرمایه‌ای منتج شده است.
شرح کامل گزارش:
https://goo.gl/guBcEC

🔹اقتصاد ور گذر زمان:
@m_ali_mokhtari