Telegram. me/radionaranj …

Telegram.me/radionaranj

#روز_شمار_ادبی

امروز 11دی ماه، 1 ژانویه سالروز تولد "ای ام فورستر" ادوارد مورگان فورستر



از جمله نويسندگاني كه علاوه بر نوشتن داستانهاي بسيار خوب، نظرات داستان‌نويسي معتبري هم ارائه داده‌اند اي ام فورستر است.

اين نويسنده و منتقد ادبي علاوه بر رمان‌هاي معروف<هواردزاند>، <آن سوي حريم فرشتگان> و <سفر طولاني> كتاب معروف <جنبه‌هاي رمان> را نيز منتشر كرده كه شامل مباحث مهم ومتعددي در زمينه داستان نويسي است آنچنانكه در اكثر فرهنگ‌هاي اصطلاحات ادبي به آن اشاره و از مطالب وموضوعات مطرح شده در آن استفاده مي‌شود. بنابراين بيهوده نيست كه او را صاحب عنوان داستان‌نويس داستان‌نويسان و پرآوازه‌ترين رمان‌نويس نيمه اول قرن بيستم بدانيم.

ادوارد مورگان فورستر كه متولد سال 1879 در انگلستان است، تحصيلات خود را در دانشگاه كمبريج به پايان رساند ومدتي را در هند به عنوان دبير و منشي يك مهاراجه هندي گذراند. او از نويسندگاني است كه توانسته تأثير بسياري بر نويسندگان زمان خود بگذارد وحتي آثار نويسندگان كشورهاي ديگر همچون نويسندگان آمريكايي را متحول كند.

اين تأثيرگذاري بر همينگوي،جان آپدايك و فاكنر آنچنان مشخص است كه آنان خود نيز بر تأثيرپذيريشان از فورستر اذعان دارند. فورستر علاوه بر تعدادي رمان، دو مجموعه داستان كوتاه به نام‌هاي <اتوبوس فلكي> و <لحظه ابدي> از خود بجا گذاشته است كه حائز اهميت بسيارند علاوه بر اينكه در ميان آثار او رمان‌هاي <گذر از هند> و <موريس> را نيز نمي‌توان ناديده گرفت.

فورستر علاوه بر رمان و داستان كوتاه به عنوان منتقد ادبي در بسياري از همايش‌ها به ايراد سخنراني پرداخته و نظرات ادبي خود رانيز در مجلات و روزنامه‌هاي مختلف به چاپ مي‌رساند.

كتاب‌<جنبه‌هاي رمان> نيز بر اين اساس برگرفته از سخنراني‌هاي فورستر در دانشگاه كمبريج است كه در سال 1927 به دعوت اين دانشگاه انجام شده و بعدها توسط خود او به شكل كتابي جامع منتشر گرديد.

از جمله نظريات جالب او در رابطه با رمان مي‌توان به موضوعي اشاره كرد كه در اين كتاب بيان شده است.

فورستر رمان را اينگونه بيان مي‌كند: رمان به منزله مرطوبترين نواحي ادب است كه صدها جويبار آن را آبياري مي‌كند. جويبارهايي محصور در ميان دو رشته كوه كه با حالت تيز و قائم سر برنيفراشته‌اند يعني شعر و تاريخ. فورستر همچنين معتقد است رمان متني است منثور كه از 50 هزار كلمه بيشتر است.

فورستر گرچه در سالهاي جواني داستانهاي بسياري منتشر كرد ولي در سالهاي آخر عمر به فعاليت‌هايي غير از داستان‌نويسي روي آورد.

فورستر در اين رابطه،‌جايي مي‌گويد:<اكثر اوقات زندگي بسيار خسته كننده مي‌شود و در پس اين همه صحبت و كتاب، دست آخر مجبور به مبالغه درباره زيبايي ها مي‌شود.> فورستر همچنين در مصاحبه‌اي ديگر در پاسخ به اين سئوال كه <چرا مي‌نويسي> مي‌گويد:” براي پول و اندكي محبوبيت ميان آنهايي كه دوستشان دارم” اما آنچه فورستر را در ميان ديگر نويسندگان به عنوان نويسنده‌اي شاخص مطرح مي‌كند تأكيد او بر اين نكته است كه نويسنده بايد مقوله <نثر> را با احساسات دروني خود درآميزد تا صاحب روح شود وديگر آنكه بر رسالت رمان در هدايت انسان براي زندگي بهتر تأكيد فراوان دارد.فورستر در سال 1949 كانديداي دريافت مقام شواليه شد ولي از دريافت آن سرباز زد و عاقبت در سال 1970 درگذشت.
@radionaranj