📢وقتی داستانک از معضلات اجتماعی می‌گوید. در حوزه هنری مشهد

📢وقتی داستانک از معضلات اجتماعی می گوید
@matikandastan
آناناس در حوزه هنری مشهد

نسیم سهیلی: جلسه نقد و بررسی کتاب «آناناس» اثر وحید حسینی ایرانی روز سه شنبه ٢۰ تیرماه با حضور نویسنده و منتقدان مشهد در حوزه هنری خراسان رضوی در ساعت ۱٨ برگزار شد.

◀وضعیت ناگوار داستان در ایران

نویسنده کتاب آناناس در جلسه نقد و بررسی این کتاب گفت: بیش از ۱٨ سال است که در حوزه نگارش داستان فعالیت می کنم و بیشتر با نوشتن داستان های کوتاه شناخته شده ام.
وحید حسینی ایرانی با اشاره به اینکه در چند سال اخیر وضعیت داستان کوتاه ایرانی اسفناک بوده است، افزود: هنگامی که برای چاپ کتابم به ناشر مراجعه کردم، گفتند بازار داستان کوتاه در ایران خوب نیست و ما فقط رمان چاپ می کنیم اما بعد قرار شد داستانک هایم به چاپ برسد و این به دلیل تنبلی نسل جدید است که به خواندن داستان کوتاه رغبتی ندارد و داستانک را ترجیح می دهد.

◀زیر ذره بین منتقدان مشهدی

یک نویسنده و منتقد مشهدی در نقد کتاب آناناس گفت: نویسنده تک تک واژه های کتاب را با فکر و سنجیده انتخاب کرده است و داستان ها بیشتر فرم مینی مالیستی دارد که در انواع مختلف آن نگارش شده و این نقطه قوت کار است.
نجمه مولوی افزود: در داستان ها ما به دنبال زنجیره ای گمشده می گردیم که مخاطب باید آن را کشف کند این داستان ها را داستان «کف دستی» می نامند.
علی براتی گجوان، نویسنده کتاب «پسر من قاتل است» هم گفت: سادگی کتاب در ارتباط آن با مخاطب تاثیر گذار است و بسیاری از داستانک ها ظرفیت تبدیل شدن به داستان کوتاه یا بلند را داشته است. حسی داستانی در تمام اثر جاری است و نویسنده تلاش کرده است فضا و دنیای پیرامونش را به دقت ببیند اما برخی از داستان ها تنها حسی گذرا ایجاد می کند.
سپس لیلا صبوحی خامنه، نویسنده کتاب «پاییز از پاهایم بالا می رود» گفت: برخی داستان ها ماندگار و برخی فرار است؛ همچنین تعدادی حالت معما گونه دارد و داستانک هایی نیز به مرز لطیفه نزدیک می شود.
فاطمه خلخالی استاد، نویسنده کتاب «نزدیک تر بیا» نیز در ادامه این جلسه نقد و بررسی کتاب با اشاره به نثر روان، فضا سازی خوب و متنوع داستانک های این کتاب گفت: داستانک های کتاب آناناس در سه دسته خوب، معمولی و ضعیف که به سختی می توان نام داستانک را به آن اطلاق کرد، دسته بندی می شود.
سروش مظفر مقدم، نویسنده نمایش نامه «این سر که نشان سرپرستی است»، در ادامه با اشاره به اینکه داستانک ها حشو و اضافه گویی کم دارد گفت: قاعده داستان های مینی مالیستی رعایت شده است اما همه آثار این کتاب را نمی توانیم داستانک بنامیم.
سپس حسین عباس زاده، منتقد و نویسنده تاکید کرد: در داستان های مینی مالیستی به علت فشردگی روح اثر گرفته می شود و لذت داستان کوتاه را ندارد. کتاب دارای مضامین متنوعی است که با مخاطب ارتباط برقرار می کند بدون اینکه درگیر فرم های خاصی شود و ساده نویسی در آن رعایت شده است. در ادامه این جلسه دیگر منتقدان به فرم خوب داستان، حس قوی، دغدغه مند بودن و تعهد نویسنده به بیان معضلات اجتماع، شخصیت های واقعی، ذهن خلاق نویسنده در ساختن ایده های نو و شتابزدگی در متن اشاره کردند. «آناناس» مجموعه داستان های خیلی کوتاه از وحید حسینی ایرانی است که نشر نون در سال ۱٣٩۵ منتشر کرده است. (منبع: روزنامه خراسان)
@matikandastan