Telegram. me/anjomane_dastani_rahtaab

Telegram.me/anjomane_dastani_rahtaab

" داستانک” در ادبیات رایج نویسندگی خیلی نام آشنایی نیست یا حداقل کمتر به آن پرداخته شده و می شود و ما هم عموما کمتر با نام آن برخورد کرده ایم و یا اینکه دیده ایم اما نسبت به آن بی تفاوت بوده ایم. با این وجود “داستانک”چیزی است که هست و اتفاقا طرفدار هم دارد. اما سوال اینجاست که داستانک چه نوع قالبی است و چه مختصاتی دارد؟
اخیرا کتابی تحت عنوان “کوتاه ترین داستانهای دنیا” – The World’s Shortest Stories– بدستم رسیده که شامل 55 داستانک 55 کلمه ای است و انتشارات Running Press Book Publishers در آمریکا آن را منتشر کرده است. داستانک های آن تنها 55 کلمه ی انگلیسی هستند و توسط نویسندگان مختلف- معاصر- آمریکا نوشته شده و انتشارات مورد نظر بعد از بررسی آنها را انتخاب و منتشر نموده است.
“استیو ماس” – گرد آورنده و تدوین کننده این کتاب- مقدمه آن را اینگونه شروع می کند:
“یک داستان چقدر می تواند کوتاه باشد و بعد در عین حال ، یک داستان هم به حساب بیاید؟”شولتز” چند سال پیش در کتاب طنز کارتونی خودش به نام “بادام زمینی”به این سوال اینگونه جواب داده است.”لینوس”-یکی از شخصیت های داستان- به ” لوسی” پیر می گوید: “خواهش می کنم…خواهش می کنم.. برایم یک داستان تعریف کن.” و ” لوسی” با اکراه می پذیرد و بعد داستانی را اینگونه تعریف می کند: “یک مرد متولد شد، زندگی کرد و مُرد. پایان”
این کوتاه ترین داستانی است که من تاکنون خوانده ام.اما مثل “لینوس” من هم تا اندازه ای احساس نارضایتی می کردم و انتظار داشتم داستانک مورد نظر بیشتر راضی ام کند.
بنابراین می توانیم سوال مان را به شکل دیگری مطرح کنیم. یک داستان تا چه حدی می تواند کوتاه باشد و در عین حال هنوز یک داستان خوب هم به حساب بیاید؟ و کوتاه ترین داستان ممکن که خواننده از خواندن آن راضی بشود چه گونه داستانی است؟فکر می کنم جوابش را پیدا کرده ام.و کتابی که در دست دارید دقیقا کتابی است که اینگونه داستانک ها را در خودش دارد….”
با این مقدمه کوتاه می توان مفهوم نسبتا قابل قبول و احتمالا مدرنی از “داستانک” بدست آورد.اگرچه برخی هستند که حکایاتی مانند “گلستان سعدی” را هم داستانک به حساب می آورند و ما این ایده را نه رد و نه تایید می کنیم، چرا که به “فنی” بس عمیق نیاز دارد که ما از آن بی بهره ایم. اما با ملاحظه تعاریف جدیدی که از داستان نویسی کلاسیک و مدرن در دست داریم ، داستانک باید چیز متفاوت تری از آن باشد که هست.از طرفی شاید در دنیای پر مشغله ی امروز که بسیاری از خوانندگان فرصت یا رغبت خواندن رمان های بلند و حتی داستانهای کوتاه را ندارند، وجود داستانک ها بتواند آنها را تا حدی راضی کند که دست کم خواندن را از جایی شروع کنند.ضمنا همانطوری که در نمونه داستانک های زیر خواهید دید در پشت همین انگشت شمار واژگان-داستانک- “تفکری” یا “محتوایی” بس عمیق نهفته است.تصور می رود با این استدلال می توان داستانک را به عنوان یکی از قالب های جدید داستان نویسی معاصر جهان به حساب آورد.

علیرضا دوراندیش