داود آتش بیک: روزنامه‌ی شهرآرا از من پرسید که به نظر شما چرا نویسنده‌های خراسانی نرفته‌اند سراغ انقلاب و ادبیات انقلاب در این استا

داود آتش بیک: روزنامه‌ی شهرآرا از من پرسید که به نظر شما چرا نویسنده‌های خراسانی نرفته‌اند سراغ انقلاب و ادبیات انقلاب در این استان آن‌طور که باید و شاید شکل نگرفته. پاسخی دادم که با جرح و تعدیل منتشر شده. به هر حال پاسخ کامل من این بود:
"ما بعد از انقلاب نه فقط در استان خراسان بلکه در کل کشور دستاورد قابل اعتنایی در زمینه‌ی رمان سیاسی و اجتماعی نداشتیم. یعنی نویسنده‌های ما به دلایلی سراغ موضوعات اجتماعی سیاسی نرفته‌اند. که حالا یکی از مهم‌ترین موضوعات هم همین انقلاب پنجاه‌و‌هفت است. ولی فقط همین انقلاب نیست که حضور چشمگیری در رمان فارسی نداشته. شما جای خالی اغلب رویدادها و جریان‌های اجتماعی و سیاسی را در رمان فارسی بعد از انقلاب می‌بینید. خاطره‌نویسی بوده. یا فیلم‌ها و سریال‌هایی که به سفارش صدا و سیما ساخته شده‌اند. ولی این‌که نویسنده‌ی مستقلی برود سراغ این موضوعات، نه. کم بوده. حالا این‌که چرا نبوده یا کم بوده دلایل مختلفی دارد که به گمان من یکی از اصلی‌ترین دلایلش ترس از ممیزی است. آقای محمود دولت‌آبادی که اتفاقن خراسانی هم هست اصالتن که سوال شما هم این بود که چرا نویسنده‌های خراسانی سراغ انقلاب نرفته‌اند، رمانی نوشته در رابطه با انقلاب به نام زوال کلنل که سال‌هاست دارد تو ارشاد خاک می‌خورد. مجوز انتشار هم ندارد. بعد شما توجه داشته باشید که نوشتن رمان‌هایی با چنین موضوع‌هایی کار سختی‌ست. نویسنده مجبور است ماه‌ها و حتا سال‌ها در رابطه با آن موضوع اجتماعی و سیاسی تحقیق و مطالعه کند. برود و کار میدانی کند. خب بعد نویسنده با خودش فکر می‌کند که چرا این‌همه انرژی و زمان بگذارد برای نوشتن رمانی که معلوم نیست در نهایت منتشر می‌شود یا نه. به‌جاش می‌رود سراغ موضو‌ع‌هایی که نوشتنش وقت و انرژی کم‌تری می‌برد. رمان‌هایی که نه نیاز به تحقیق دارد. نه مطالعه. که حتا اگر منتشر نشد و دیده هم نشد چیز زیادی را از دست نداده باشد."

کانال انجمن ماتیکان داستان
https://telegram.me/matikandastan