📢تاریخ را به خاطر بسپار. سفید. مهدی یزدانی خرم

📢تاریخ را به خاطر بسپار
@matikandastan

سرخ سفید
مهدی یزدانی خرم
چاپ اول ۱٣٩۴
نشر چشمه
٢۶۶ صفحه

فریبا چلبی یانی: باغچه های خانه های زیادی در تهران از اسناد،عکس ها و کتاب هایی پرشده که روزگاری در بهترین جاهای خانه می درخشیدند... (صفحه 142 ،رمان سرخ سفید.)

سرخ سفید، مهدی یزدانی خرم، رمانی پست مدرن با مضامین تاریخی،جامعه شناختی،اجتماعی و انتقادیست.
رمان از شخصیتی به نام کیو کوشین کای سی و ساله ی درشت هیکل با 138 کیلو وزن آغاز می شود.مردی که ازاینجا رانده ،از آنجا مانده است و در پی تثبیت هویت گمشده ی خود تصمیم می گیرد به هرطریقی شده، خود را به آمال و اهداف خود برساند که اولین گام را در گرفتن کمربند سیاه با دان یک انتخاب می کند. رسیدن به این هدف مسیر نیست به جز اینکه در مسابقه بزرگی برنده شود.(مبارزه یک دقیقه ای با حریف مقابل و به تعداد پانزده نفر) . مسابقه در تربیت بدنی دانشگاهی که در خیابان شانزدهم آذر قرار دارد، انجام می شود.در واقع داستان و خرده روایت های هرفصل،حول و حوش همین خیابان شانزده آذردور می زند ،به سان نماینده و نمادی از کلان شهر تهران.
رمان از پانزده فصل به اضافه شش فصل استراحت تشکیل می شود.هر فصل روایت اپیزودیک و خاص خود را با موضوعات نبرد کیو کوشین کای سی و سه ساله ،خیابان شانزده آذر، با توصیف شخصیت های فرعی و حاشیه ای که در کنارشان شخصیت های تاریخی ومشهور ایران و جهان به چشم می خورند را در بر می گیرد.از جمله کاکاوند و جنازه ی مومیایی شده استالین که در حال فاسد شدن و متلاشی شدن است.اسماعیل بهادری عکاس و گرفتن عکس از جنازه هویدا که بعدها از وقایع دوم خرداد نیز چند عکس ماندگار می گیرد.کریم مستوفی مجسمه ساز و ساختن مجسمه های رضا شاه و خاندانش و...منوچهر صفوی کازرونی و قیاس خود با موسولینی و...
سرخ سفید رمانیست پر از اطلاعات تاریخی که بنا به قدرت نویسنده که خالق رمان است،دستکاری می شود و این یکی از ویژگی های پست مدرن است که مرز میان واقعیت و خیال را به هم می ریزد.
یزدانی خرم از ادغام خیال و واقعیت ، تاریخ و ادبیات را از حالت حاشیه ای جدا می کند و با استفاده از مقاله،بریده ی روزنامه ها ،اعلامیه ها ،زندگی نامه ،بیانیه،سنگ روی قبرها و شعار های دیوارنویسی شده و روایت گزارش گونه وسایر تکنیک های فرمی به موضوع می پردازد و با این شگردخاص خود زندگی،مرگ،اندیشه،فلسفه و تاریخ را به چالش کشانده و بر تعلیق داستان می افزاید و مخاطب را درگیر متن داستانی می کند.
سرخ سفید، بی آنکه در اثبات حقیقت باشد ، سعی می کند اشاره ای بر ارزش ها و هنجارهایی که بنا به رخدادو رویدادهای سیاسی فرهنگی و اجتماعی در جامعه جا عوض می کنند، داشته باشد. از جمله: فصل یازدهمی ،شخصیت رستم که از ده می آید و چه مراحلی را طی می کند و برای رسیدن به هدف گاهی ریا را غیر مستقیم می آموزد و چندان بدش هم نمی آیداز این حالت.ماجرای کریم مستوفی مجسمه ساز،که تقابل ارزش ها را دقیقا در نحوه مجسمه سازی قبل از انقلاب و بعد از انقلاب می توان دید.سرنوشت دو نوزاد بی سرپرستی که والدینش کشته می شوند و حاجیه خانم طاهره حضانت و نگهداریشان را به همراه شوهرش به عهده می گیرد.سرنوشت لیلا شهریاری متخصص زنان و زایمان،سرنوشت بازیگربدل کار به نام جمشید لواسانی و...
ساختار هر فصل در رمان سرخ سفید، متشکل از سه مرحله است.
1_آغاز (زمان حال و سال 1391به بعد و شروع مسابقه کیو کوشین کای سی و سه ساله با حریف دیگر)
2_ میانه فصل (با فلاش بک و جریان سیال ذهن، با ریزش برف اواخر دی ماه 1357شخصیتی وارد داستان می شود.شخصیتی که شاید در تاریخ چندان ماندگار نباشد و بعدها کلا به فراموشی سپرده شود و اتفاقاتی که برای شخصیت مصادف در خیابان شانزده آذر برایش اتفاق می افتد با روایت زندگی نامه ای و گزارشی و داستانی که بازگو می شود.)
3_ پایان فصل (برگشت به زمان حال و روایت باخت حریفی دیگر و برد کیو کشین کای... )
در اینجاست که نویسنده برای بازگویی خرده روایت هایش از کانون سازی راوی نیزاستفاده می کند و علاوه بر اینکه خواننده رمان را می خواند، همزمان آنرادر ذهن می بیند.
علاوه بر مواردی که ذکر شد ابعاد نمادین سرخ سفید را هم می توان مورد بررسی قرار داد. ابتدا از عنوان خود رمان شروع می کنیم.سرخ نماد خون ،نماد ستاره های نشان سرخ لباس نظامی استالین، نماد آرم های سرخ رنگ فداییان (داس و چکش) و بیشتر از همه تداعی خون هایست که در ازا آن نظامی از جامعه اهدافی را به دست می آورند.کشتارهای دسته جمعی، تیرباران، گورهای دسته جمعی، جنگ، زلزله، انقلاب ، ترور و...
سفید که پارادوکسی از رنگ سرخ است نوعی سکون و آرامش و پاکی را تداعی می کند ،بارش مداوم برف که نماد سفیدی است، نماد روح های سرگردان و ویلان خیابان شانزده آذر که به طور ضمنی به رویداد و کشتار 16آذر، روز دانشجو اشاره دارد و افراد بسیاری که به خون کشیده شدند. وجود لک