📢رویدادهای علمی تخیلی که به حقیقت پیوست. فرخی: ◀داده‌های همیشگی

📢رویدادهای علمی تخیلی که به حقیقت پیوست
@matikandastan

نوید فرخی: ◀داده های همیشگی
در فیلم ماشین زمان 2002، که اقتباس آزادی از رمان مشهور اچ جی ولز به همین نام است، قهرمان داستان، ماشین زمانی می سازد و تصادفا به سال 802701 میلادی سفر می کند. او خرابه های ساختمانی را می یابد که دربردارنده نوار اطلاعاتی با قدمت هشت صد هزار سال است. مسلما اولین چیزی که ذهن کارشناسان کامپیوتر را بعد از تماشای این بخش فیلم درگیر می کند این خواهد بود که آیا به هیچ عنوان می توان داده ای را تا این اندازه طولانی نگه داشت.
شرکت ژاپنی هیتاچی اخیرا یک دیسک ذخیره سازی تولید کرده که می تواند به معنای حقیقی کلمه اطلاعات را دائما نگه دارد! این دستگاه ذخیره سازی دو سانتی متری، داده های باینری(صفر و یک) را در فرم نقاط کوچکی ذخیره می کند که با دستگاهی مثل میکروسکوپ می توان آن را مشاهده کرد. [...] این فضای ذخیره سازی از بلور کوارتز ساخته شده که ماده ای به شدت بادوام و انعطاف پذیر است.
این دیسک بلورین، ضدآب است و در برابر امواج رادیویی و شیمیایی مقاوم است. همچنین برای دو ساعت می توان آن را در برابر دمای 1832 درجه فارنهایت قرار داد و آسیبی نمی بیند.

◀مکالمه با افراد بیهوش
نویسندگان داستان های علمی تخیلی همیشه از فعالیت آگاهی ذهن در داستان ها استفاده می برند. در فیلم علمی تخیلی تلقین (Inception) به کارگردانی، نویسندگی و تهیه‌کنندگی کریستوفر نولان، دی‌ کاپریو نقش یک دزد حرفه‌ای را دارد که با نفوذ به ضمیر ناخودآگاه افراد، افکار آن‌ها را می‌دزدد. هنور تا چنین سطحی از ورود به ذهن، فاصله بسیار باقی است اما برطبق آزمایشات پروفسور آدریان اوون Adrian Owen از انستیتوی مغز و ذهن کانادا، برخی بیمارانِ در حالت اغما نه تنها می توانند حرف ها را بشنوند، بلکه می توانند واکنش هم نشان بدهند. اسکات رولی مرد 39ساله ای بود که بعد از یک تصادف رانندگی برای بیش از دوازده سال در کما به سر می برد. در آزمایش پروفسور اوون از طریق اف‌ام‌آرآی fMRI(یک فناوری عکس برداری امواج مغزی) اسکات رولی به چیز هایی که می شنید، واکنش های مغزی نشان می داد. او توانسته به سوالات با شکل دهی به افکاری که نقاط مشخصی از ذهن را روشن می کنند(از طریق اف‌ام‌آرآی) پاسخ دهد.
بعد از حصول این نتیجه (در سال 2010)، پروفسور اوون تحقیقاتش را گسترش داد.

◀ویروسی فراگیر
شاید چیزی بیشتر از ویروس کُشنده ای که به طور بالقوه بتواند میلیارد ها نفر را نیست و نابود کند، تهدید آمیز نباشد. خوشبختانه این جور چیزها در اکثریت قاطع موارد به بدمن های فیلم های جیمز باند محدوده بوده است! کتاب "نقطه گرم" چاپ 1995 نوشته ریچارد پرستون به داستان شیوع ویروسی می پردازد که به شدت مرگبار و واگیردار است و طی چند روز نود درصد مبتلایان را در واشینگتن می کُشد و ظاهرا درمانی هم ندارد. ازقضا در سال2011، متخصص ویروس شناس هلندی ران فوشیر اعلام کرد که چنین ویروسی را پرورانده است! این ویروس از نظر ژنتیکی نسخه ارتقا یافته ویروس دیگری به نامH5N1 (مشهور به آنفلوآنزای پرندگان) است. با اینکه ویروس مرگبار پرندگان می تواند برای انسان ها هم مرگبار باشد چون به راحتی بین انسان‌ها گسترش پیدا نمی کند از سال 2002 تاکنون فقط حدود ششصد مورد سرایت به انسان گزارش شده است(برای قیاس، آنفلونزا رایج به طور معمول حدودا سه هزار نفر را سالانه می کُشد!).
ران فوشیر و تیمش در آزمایش هایشان پی بردند این ویروس با 5 جهش در 2 ژن، در شرایط آزمایشگاهی همزمان مرگبارتر و بسیار بسیار واگیردارتر بوده و تقریبا پنجاه درصد موش های تست شده را کُشت.

◀اسکنرهای چهره
در رمان 1984 به قلم جرج اورول، جامعه ای به تصویر کشیده شده که تمامی اعمال توسط برادر بزرگ رصد می شود و مردم در کنترل دائمی اند. نبود حریم شخصی چیز هراس آوری است. دوربین ها در هر گوشه خیابان وجود دارند و پایگاه داده ای بزرگ، هر چهره ای را با بایگانی اطلاعاتش انطباق می دهد، هیچ جا برای مخفی شدن امن نیست.
پلیس کالیفرنیا از فناوری تشخیص چهره ای استفاده می کند که می تواند فورا از هر نقطه ای در شهر های این ایالت تصویر بگیرد. این فناوری در ابتدا توسط FaceFirst با این شعار ساخته شد که "با استفاده از نرم افزار امنیتی تشخیص چهره برای فروشگاه ها، فرودگاه ها، دادگاه ها و زندان ها و ... سیاره ای امن تر و بی خطر تر داشته باشیم". در چنین ساختاری، می توان به طور مستقیم چهره هر فرد را از روی دوربین تطبیق داد و سپس ردیابی کرد. بدین ترتیب در کسری از ثانیه مشخص خواهد شد فرد در چه نقطه ای قرار دارد. همچنین با انجام عملیات پردازش تصویر، می توان حتی تعیین کرد فرد در روزهای قبل هم چه کارهایی انجام داده و به کجاها رفته است.(منبع: روزنامه هفت صبح؛ این مطلب تا اندازه ای کوتاه و ویرایش شده)
@matikandastan