داستان کتابفروش سالخوردۀ سوری که جنگ نتوانسته عشق وی به کتاب را شکست دهد

داستان کتابفروش سالخوردۀ سوری که جنگ نتوانسته عشق وی به کتاب را شکست دهد
سوریه از 2011 در آتش جنگ داخلی می سوزد. این جنگ تا امروز جان ده‌ها هزار انسان را ستانده و میلیون ها نفر را از خانه و کاشانه شان آواره کرده است. آنها که موفق به بیرون کشاندن جان خود از این مهلکه شده و در کشوری دیگری تازه سکنا گزیده اند و میزان خوشبختی شان جای بحث دارد. همین طور خوش شانسی آنها که گریخته اند و آنان که ناگزیر مانده اند.
شیخ عبدالخالق شامیّه یکی از سوری هایی است که با وجود از دست دادن چیزهای بسیار در این جنگ، از وطنش نگریخته است. او نیز یکی از زخم خوردگان این جنگ است، اما جنگ نتوانسته وی را شکست دهد. پس بشنوید قصه کوتاه و غم انگیز این کتابفروش 82 ساله را….
شیخ عبدالخالق شامیّه، بیش از نیم قرن است که در سوریه کتابفروشی می کند و جنگ پنج سال اخیر نیز نتوانسته بر عشق وی به کتاب فائق آید. همسرش را در بمباران ها از دست داده، خانه اش توسط موشک ها با خاک یکسان شده و به رغم تمامی این درد و رنج ها، هنوز اصرار بر انجام شغلی دارد که 55 سال از عمر خویش را صرف آن کرده است.
شیخ عبدالخالق زادۀ حلب و منسوب به خانوادۀ سرشناس شامیّه است. وی در کودکی در مکتبخانۀ مسجد اُموی خواندن و نوشتن آموخت و پس از اتمام تحصیل شروع به جمع آوری کتاب های تاریخی، دینی و ادبی کرد. سپس مغازه هایی در بازار الزهراوی حلب، در خیابان های خان الوزیر و خان الحریر تهیه کرد و به فروش کتاب پرداخت.
او قدیمی ترین کتابفروش حلب است و بسیاری از کتابفروشان بزرگ حلب زیر دست او تربیت شده اند. عبدالخالق همزمان به کار هنری نقش برجسته روی سنگ می پردازد و در این زمینه شهرتی به سزا دارد. او می گوید که در سایه فروش کتاب و خدمت به فرهنگ، نه فقط گذران زندگی 11 فرزند خود را تامین کرده، بلکه فرصت رشد و نمو خود را نیز به دست آورده است.
پیامدهای جنگ داخلی پنج ساله سبب شده تا همۀ فرزندانش سوریه را ترک کنند و اینک عبدالخالق هر روز با اندوه فراق آنها به سراغ کتاب هایش می رود. کتابفروش کهنه کار، شاید هر از گاهی دلتنگ فرزندانش شود، اما واضح است که با عشق کتاب به زندگی ادامه می دهد.
گزارش و تصویر دیلک ئوئودن
ترجمه امیر عزتی